Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 59713/5
Täisviide E 59713/5 < Helme khk. - Eduard Treu < Reet Rotberg (1927)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:59713LK2:59715Pala:
Kogumisaasta(d) 1927
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Reet Rotberg Viljandimaa, Helme
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Eduard Treu
Teksti sisu
Objekti liik tiik/lomp
Tegelased vaimolend
Muud märksõnad tabu, surm, tuli, jaanipäev, kombed
Žanr j
Jututüüp Panksepa talus peetakse jaanilaupäeva, millest terve pere osa peab võtma - teenijatüdruk puudub, parim lehm sureb; peremees haub kättemaksu, ent saab ise karistada
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Tiik
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana küla Patküla
Vana talu Panksepa
Uus maakond Valga maakond
Uus küla Patküla
Koht 2
Objekti nimetus Panksepa talu
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana küla Patküla
Vana talu Panksepa
Uus maakond Valga maakond
Uus küla Patküla
Tekst
Rotbergi Reet olnud noorena Helmes Panksepa talus teenijaks tüdrukust, kust neid iga nädal teise tüdrukuga mõisa teole käsutatud.
Juhtumine olnud jaanilaupäeval, kus tema kaasvaim koju läinud, kuna tema aga mõisa jaanitulele jäänud. Sel ajal olnud kombeks ka igas talus jaanituld teha, kuid kogu pere pidanud sellest osa võtma. Jäänud keegi ära, siis olnud sellel halb tähendus pere vastu - kas sündinud sel aastal õnnetusi loomadega või inimestega. Talus tehtud selleks valitud kohale, harilikult kingukesele, tuli maha, kust see ka kaugemalle paistunud. Siis toodud laudast parim lüpsilehm, seotud valge lina ümber ning talutatud kolm korda ümber tule. Kõik olnud muidu hästi, ainult Reeda puudumine teinud peremehele ja perenaisele muret.
Järgmisel hommikul saatnud perenaine karja välja. Jõudes väravalle kukkunud tema parim lehm sinna maha ning olnud valmis. Nüüd saadud kohe aru, et Reet sihilikult oma peremehele õnnetust soovinud. Samal ajal tulnud ka Reet koju. Astudes tuppa öelnud talle vanaema: \"Tegid küll hääd leivavanemaile?\" Tüdruks püüdnud küll seletada, mis halba sellest siis olnud kui ta mõisa jaanitulele jäänud, aga keegi teda nii-kui-nii ei uskunud, vaid vihane peremees haudunud veel tasumõtteidki.
Panksepa talu lähedal olnud tiik, kus elanud kurjad vaimud. Tasuhimus hautud plaanist aetud, saatnud peremees Reeda sinna kalmuseid niitma, arvamises, et kurjad vaimud ta hinge võtavad. Tüdruk läinud julge meelega tiigi ääre ning märganud väikest poisikest veepinnal tantsivat. Poisil olnud jalas sinised püksid ja seljas punane kuub. Tüdruk käskinud härjapõlvlast veel edasi tantsida, sõnades: \"Tantsi veel, tantsi veel, ilus väike nukuke!\" Poisike aga kadunud kohe, ainult vähe sinist suitsu jäänud veel veepinnale.
Tüdruk luisanud vikati vahedaks ning hakanud niitma, öeldes: \"Tulgu mis tuleb, peremehe käsul hakkan lööma!\" Niitnudki siis kalmused maha.
Hiljem olnud peremees hirmsasti hädas. Küll käidud teda öösiti nõelte, küll nugadega torkimas, ikka karjutud sääljuures: \"Miks sa meie päävarju lasksid maha niita?\" Suure vaevaga saanud targad teda veel aidata et hing sisse jäänud.
Lisaandmed
Sisu kommentaar PP 2022 Laura
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37819
Sisestaja Laura Mäemets
Sisestuskuupäev 05.07.2022
Lisatud 05.07.2022 19:50
Viimati muudetud 05.07.2022 20:19
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik
Pala