Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DK 955
Täisviide ERA, DK 955 < Hageri khk, Angerja k, Uuetoa t < Visja k, Rätsepa t – H. Tänavsuu < Alma Sild, snd 1913 (2000–2006)
Viite osad Kogu:ERA, DKKöide:955LK1:LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 2000, 2006
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Alma Sild Harjumaa, Hageri, Angerja k, Uuetoa t
Harjumaa, Hageri, Visja k, Rätsepa t
1913
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hille Tänavsuu
Teksti sisu
Objekti liik kivi
Tegelased hiid, jumal
Muud märksõnad lõbustus
Žanr muist, andm, k
Jututüüp Pahkla Suur kivi ja üldse ka teised kivid vanapagana külvatud. Suure kivi juures peod. Linnukivi, Ussikivi
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Linnukivi
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Visja
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Pahkla
Koht 2
Objekti nimetus Pahkla Suur kivi
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Visja
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Pahkla
Tekst
Kivikülv ja Suurekivi peod
Kui Vanajumal Pahklat tegi, siis vanapagan oli taht kangesti kiva külvata. Tal old neid suur põlletäis kohe. Vanajumal ikka keeland, et ära veel külva. Vanapagan muudkui nurund. Lõpuks Vanajumal luband: „No eks külva natuke.“ Vanapagan hakand külvama, aga just meie küla kohal saand isu täis ja last põllepaelad lahti. Sellepärast siin ongi nii palju suuri kiva. Ja väikseid ka, põllud on ju väga kivised.
See Suur kivi pidi ju olema Eestimaa Kivide Kuningas. Aga ise sa rääkisid, et pole esimese 20 hulgaski, et on hulka suuremaid. Ise ma pole küll trehvand suuremaid nägema. Seal Suure kivi juures oli kiige ja tantsuplats. Kiige võlvi üks ots oli kivi sees, teine oli palgi sees. Ja seal kasvas üks tamm. Kui väga ägedalt sai kiigutud, siis võis minna tamme okstesse. Mina otsisin seda tamme ükskord. Sellest oli känd järel. See oli Sepa metsa sees. Seal lähedal on ka see Mägrakivi.
Kubja põllul oli vana toa akende all ka üks suur kivi. Siis oli Vanavälja metsas, see pidi olema Linnukivi. Vanavälja metsas üsna Reinu ligidal vastu Tagapere põldu. Aga ma Ussikivi ei teagi.
Me olime lapsed, siis oli ju iga pühaba Suure kivi juures tantsu. Seal käis rahvast Kohilast ja teiseltpoolt Kohila. Salu vanamees mängis lõõtsapilli. Antsu Jaan oli sel ajal veel poisike. Aga eks ta siis vist ise hakkas, ei ta õppind kuskil. Võib-olla et Salu Ants natuke näitas. Kui ta sealt metsast tuli ja mängima hakkas, siis ta juba oskas. Niisama oli Laastu Sass – Sass mängis ju ka pilli väga hästi. Laastu Sass mängis kõiki pille, ka simmelt. Nende keeli oli see kannel, aga meil oli ikka simmel. Ta vahest nagu minu lõbuks mängis.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37620
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 12.05.2022
Lisatud 12.05.2022 16:12
Viimati muudetud 12.05.2022 16:20
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DK 955
Säilik
Pala