Teated 

Teade

Järgmine >

Arhiiviandmed
Viide ERA, DK 955
Täisviide ERA, DK 955 < Hageri khk, Angerja k, Uuetoa t < Visja k, Rätsepa t – H. Tänavsuu < Alma Sild, snd 1913 (2000–2006)
Viite osad Kogu:ERA, DKKöide:955LK1:LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 2000, 2006
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Alma Sild Harjumaa, Hageri, Angerja k, Uuetoa t
Harjumaa, Hageri, Visja k, Rätsepa t
1913
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hille Tänavsuu
Teksti sisu
Objekti liik kõrts
Tegelased ametmees
Žanr andm, biogr
Jututüüp Visja kõrtsmikust, Vainu Jürist, kes oli Theodor Altermanni isa
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Visja kõrts
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Visja
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Pahkla
Tekst
Vainu isa
Vainu Jüri oli Visja kõrtsmik. Esimesest abielust oli tal kaks last, üks neist see suur näitleja Theodor Altermann. Selle Altermanniga pole ma kokku puutund, mina teda ei tea. Mis ta oli sündind? 1885. aastal. No siis ta oli juba linnas. Siin ta vist üldse ei käind. Võib-olla siis käis, kui isa veel elas. Ja ta ise suri ju üldse noorelt. Isa Jüri suri ju ka üsna vabariigi alguses.
Vainu Jüri käis järjest minu isaga juttu ajamas. Ta oli ju ka nisuke suurema silmaringiga ja nemad tegid kangesti seda Eesti asja sel ajal. Kui juba see vabadussõda oli ja vabadussõja järel ajasid seda Eesti asja kangesti. Sel ajal andis seda Eesti asja arutada küll. Mina mäletan, et Vainu Jüri käis ikka meil. Ja ma tean, kui ta ära suri, käisime teda puusärki panemas. Ma olin koolilaps alles.
Vainu Jüri oli ühe silmaga. Ma ei tea, ta oli vana kõrtsmik, kas oli kiskumisega silmast ilma jäänd või mõne töö juures juhtund. Kõrtsmik võis ju kakelda küll. Vanad mehed olid – Reinu vanamees, Pauli isa – oli ka ühe silmaga. Ma ei tea, kus nende vanameeste silmad peast ära läksid.
Visja kõrtsu sa tead ju küll. Visja kõrts oli väike maja ja uks tuli kohe maantee peale. Kohe vasta maanteed. Ta ei old suur kõrts, ta ei old nisuke nagu Kabeli kõrts. Kabeli kõrtsul oli kolm valget posti. Aga seal üks väike ruum oli ka, kuhu sai hobuse ajada.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37618
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 12.05.2022
Lisatud 12.05.2022 16:12
Viimati muudetud 12.05.2022 16:17
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DK 955
Säilik
Pala