Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DK 955
Täisviide ERA, DK 955 < Hageri khk, Angerja k, Uuetoa t < Visja k, Rätsepa t – H. Tänavsuu < Alma Sild, snd 1913 (2000–2006)
Viite osad Kogu:ERA, DKKöide:955LK1:LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 2000, 2006
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Alma Sild Harjumaa, Hageri, Angerja k, Uuetoa t
Harjumaa, Hageri, Visja k, Rätsepa t
1913
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hille Tänavsuu
Teksti sisu
Objekti liik mägi, küla
Muud märksõnad lõbustus
Žanr andm
Jututüüp Simmanitest Visja külas
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Juure mägi
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Visja
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Pahkla
Tekst
Simmanid ja Kubja Jaan
Lapsest saadik ma hakkasin juba simmanitel käima. See oli kangesti tore, kui Juure mäel oli simman, ma olin kümneaastane. Nõmme Karu mängis suupilli, plikad-poisid tantsisid. Ja kui Antsu Jaan veel lõõtsapilliga tuli – oi kui tore see oli! Mulle ju hirmsasti meeldis pillimäng. Ega muud pilli pold, sa ei kuuld ju muud pilli kuskil. Nüüd oled sest raadiopillist nii tüdind.
Korra oli tantsuplats Reinu metsas, kiige muidugi ka. Ja seal old üks kivi, mida siis poisid võidu tõstsid. Kubja Jaan, see vana-Jaan ikka – minu onu – old üksi nii tugev, et tõst selle kivi kiigelaua peale. Mõni ei ole saand kivile tuult allagi. Ma tean, et minu ajal ikka Siku August ja Antsu Jaan käisid seda kivi tõstmas. Nad tuule alla said, aga kõrgemale ei jäksand. Kubja Jaan oli siis küla kõige tugevam mees. Eks ta oli ikka popp poiss, kes kõike tegi ja oskas.
Kubja Jaanil oli mingi punutud kalaliim – nisuke pikk vitstest korv, tagaotsas üks võrkkott veel. Ta vedas mööda Rahkvälja kraavi seda liimi edasi ja me Liidega hüppasime kaldal, ajasime kalda ulualusest kalu välja.
Rahkväli oli minu teada mõisa ajal lage heinamaa, Pahkla mõisa heinamaa. Kui neid mõisamaid jaotati, siis jagati ka heinamaa tükkideks. Siis Oravad, Siimud ja Karud ja kes veel said maad, see Rahkväli jaotati ära.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37617
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 12.05.2022
Lisatud 12.05.2022 16:12
Viimati muudetud 12.05.2022 16:16
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DK 955
Säilik
Pala