Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DK 955
Täisviide ERA, DK 955 < Hageri khk, Angerja k, Uuetoa t < Visja k, Rätsepa t – H. Tänavsuu < Alma Sild, snd 1913 (2000–2006)
Viite osad Kogu:ERA, DKKöide:955LK1:LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 2000, 2006
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Alma Sild Harjumaa, Hageri, Angerja k, Uuetoa t
Harjumaa, Hageri, Visja k, Rätsepa t
1913
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hille Tänavsuu
Teksti sisu
Objekti liik karjamaa, saun
Žanr andm, topon
Jututüüp Saunadest Visja külas, Pullimägi küla karjamaa
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Pulli mägi
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Visja
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Pahkla
Tekst
Saunarahvas
Sel ajal oli iga talu maa peal mitu saunakohta – oli väike majaköks ja mõni peenar maad. Kõik metsad ja põllunurgad olid saunasi täis. Saunarahvas käis peres kartulaid panemas ja võtmas, heina tegemas, rukist lõikamas, vilja peksmas – iga töö peal. Saunanaised ketrasid suurele taluperele lõnga, kudusid sukki, tegid linu ja kõike. Kõik elasid ära.
Eks ta ole nii, nagu keegi oli Ristiku sauna eidelt küsind: „Ma ei saa aru, teil põle seal maad ega midagi, mis asja te seal sööte?“ Ristiku eit üteld vastu: „Mina ise ka ei tea, mis me ära sööme, aga kõht on nii täis, et perse käriseb taga.“
Külaotsa maa nurga peal oli ju Krepaste saun ja Lauri maa nurga peal Saara saun. Lintsi koolimaja juurest kuni Uustaluni, siit minnes paremat kätt, oli kõik saunade rida old, tänava äär oli saunasi täis. Krimmi külaks hüüti. Seal ei ole vist enam ühtki varet, põllud on mõlemal pool.
Lintsi maja oli seal keeru peal, kus need vanad puud praegu on, seal mäe peal. See oli ikka suur ilus hoone. Korra pidas Kalli Villem seal kauplust. Kolhoosi algul elas seal ju Taraver, Valtri Oskar. See Taraveri nimi tuli sellest, et ta pidi olema vanausuline. Seal oli palju lapsi, jooksid alati tatiste ninadega ringi. Neid suri ära ja tuli juurde. Nad olid kangesti vaeselt eland. Ükskord laps oli ära surnd, ei saand kohe last matta, oli kuu aega matmata ja rotid söönd lapse näo ära.
Meil oli Karjase saun, Visja küla metsas. Pullimäel, Rätsepa maa peal. Seal on nüüd hästi peenike kuusetihnik peale kasvand. Kinkari Jaani isa on seal sündind. Ta oli Visja küla karjase poeg. Jaan ütles veel, et olevat Pulli saun old. Pullimägi oli muidu nagu eikellegimaa. Küla kari aeti sinna kokku, karjane võttis ette ja läks taha karjamaadesse. Jaani vanaisa oli külakarjane, isa oli karjase poeg.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37615
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 12.05.2022
Lisatud 12.05.2022 16:12
Viimati muudetud 12.05.2022 16:12
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DK 955
Säilik
Pala