Teated 

Teade

Järgmine >

Arhiiviandmed
Viide ERA, DK 955
Täisviide ERA, DK 955 < Hageri khk, Angerja k, Uuetoa t < Visja k, Rätsepa t – H. Tänavsuu < Alma Sild, snd 1913 (2000–2006)
Viite osad Kogu:ERA, DKKöide:955LK1:LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 2000, 2006
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Alma Sild Harjumaa, Hageri, Angerja k, Uuetoa t
Harjumaa, Hageri, Visja k, Rätsepa t
1913
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hille Tänavsuu
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased sant/külahull
Žanr andm, j
Jututüüp Vallavaesed Rätsepa talus
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Rätsepa talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Visja
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Pahkla
Tekst
Vallavaesed
Reheahju lae peal oli meil nii suur paelahmakas, et terve ahjulagi oli nagu ühes tükis. Ma ei tea, kust see oli saadud, kas me oma maa pealt või kuskilt mujalt. Eks neid paeaukusi oli metsas palju. Seal ahju peal oli hea magada. Kaks mahtus vabalt, kolmas ehk ka, aga selle võisid teised maha lükata. Ega me ise tavaliselt ahju peal küll ei magand. Ainult kes külakordas käisid, need vanainimesed, nemad magasid ahju peal.
Üks vanamees oli. Korra üks eit oli ka – Iiri Mari. Need olid vallavaesed, kellel kuskil asupaika ei old. Meil oli nagu kolmepäevakoht, selle järgi, kuidas vanasti mõisas tööl pidi käima. Selle järgi käis ju vaeste hoidmine. Neil vaestel pold mingit varandust, no eks riie ikka ümber oli. Voodiriided olid muidugi meie poolt, toit ka. Nad perelauda ei tuld, neile pandi toit ahju ääre peale. Eks nad täitand võisid olla küll. Kes neid tuppa laskis! Rehetoas nad olid. See vanamees oli veel poolhalvatud. Salust toodi ükskord meile. Salu Ants tuli – metsavahe kangesti kiva ja juurikaid täis – kange sõiduga meie õue. Kui väravasse sai, küsis veel vanamehelt: „Noh, kas said nüüd sõita?“ Vanamees oli kogu aeg vankri tagaotsa peal karjund. No halvatud inime, eks need kondid ole ju haiged. Meie ema oli nii tige: „Mis sa nisukest haiget inimest tuhatnelja sõidutad!“
Ega need vaesed pold üksi meie külas. See vanamees läks siit edasi Pahklasse või kuhu. Kui ta oleks kuskil ära surnd, eks vald oleks matt.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37614
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 12.05.2022
Lisatud 12.05.2022 16:12
Viimati muudetud 12.05.2022 16:12
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DK 955
Säilik
Pala