Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, MD 125 (10)
Täisviide ERA, MD 125 (10) < Koeru khk., Ervita k., Hällimäe t. - Katrina Kink, Ülle Niin, Merit Vaks < Helmut Neier, s. 1930 (2003)
Viite osad Kogu:ERA, MDKöide:142LK1:LK2:Pala:10
Kogumisaasta(d) 2003
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Helmut Neier Järvamaa, Koeru, Ervita k., Hällimäe t.
elanud ka Tallinnas ja Paides 1930
Teksti sisu
Objekti liik allikas
Žanr andm, j
Jututüüp Norra allikad (Valtri kaev, Oostriku, Sopa, Värviallikas, Võlingi allikas)
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Norra allikad
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Norra
ERA kood Koe_Norra_01 Koe_Norra_02
Uus küla Norra
Koht 2
Objekti nimetus Võlingi allikas
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Jõeküla
ERA kood Koe145
Koht 3
Objekti nimetus Värviallikas
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Koidu-Ellavere
ERA kood Koe144
Koht 4
Objekti nimetus Sopa allikad
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Jõeküla
ERA kood Koe143
Uus küla Jõeküla
Koht 5
Objekti nimetus Oostriku allikas
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Norra
ERA kood Koe142
Koht 6
Objekti nimetus Valtri kaev
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Norra
ERA kood Koe038
Tekst
HN: See Valtri kaev, seal olevat midagi vist kaevama hakatud ja siis, oligi vist tahetudki vist kaeva kaevatagi sinna, et noh, seal veevõtuks ja, ja siis oligi satutud selle suure veesoone peale ja oli sealt siis, ma ei tea, kas Valter vist oligi olnud selle mehe nimi, kes seal kaevas ja siis nüüd kutsutakse seda Valtri kaevuks. See on tee ääres kohe kohe seal, kui siit Norrast läbi minna. Ja see on, edasi tuleb seal see Oostriku, Oostriku allikas tuleb ja, seal on, siis on see, Sopa allikad on ja siis on see Värviallikas, seal ma ei ole käinud, Värviallika juures, see on seal kohe Norra mõisa taga, see jääb, peale seda Norra mõisa kohe üks tee keerab paremale, sealt läheb sinna üks Kiltri talu, see Kiltri talu juurde läheb sealt tee, see Kiltri, Sardis Raul on selle mehe nimi. Selle maja lähedal, tähendab selle talu lähedal on see Värviallikas seal.
ÜN: Miks Värviallikas, kas ta...?
HN: Sealt olevat midagi värvi... värvimaaki midagi leitud sealt.
ÜN: Aga Oostriku allika nimi?
HN: Seda ma ka ei tea, milleks see Oostriku allikas on. Ja siis on, sealt edasi on veel Sopa allikas, Sopa talu on selle, Sopa talu on ja siis Sopa allikas on ka. Sopa allikal ma päris käinud ei ole. Ja siis edasi on Võlingi allikas, see on üks omapärane allikas, niimoodi, et veidikese nagu maapind tõuseb, ja sealt selle tõusu juurest siis ühest kohast hakkab niimoodi vett tulema sealt kivide vahelt, ja sealt kivide vahelt edasi, seal läheb laiemaks see ala, ja igalt poolt kivide vahelt tuleb, ja natukese maad edasi juba ongi oja. Nii et päris otsest niisugust suurt tõusu, et noh, et suur tõus oleks olema, seda sealt nagu ei märkagi.
ÜN: Nii et lihtsalt algab oja?
HN: Jah, et lihtsalt, lihtsalt maa seest on ta ühekorra oja valmis ja voolab jõe poole. Seal on viit ka, viit on ka selle juures, see on maanteest natukese maad eemal.
Redigeeritud tekst
See Valtri kaev, seal olevat midagi vist kaevama hakatud ja siis oligi satutud selle suure veesoone peale ja oli sealt siis, ma ei tea, kas Valter vist oligi olnud selle mehe nimi, kes seal kaevas ja siis nüüd kutsutakse seda Valtri kaevuks. See on tee ääres kohe kohe seal, kui siit Norrast läbi minna. Ja edasi tuleb seal see Oostriku allikas tuleb ja siis on see, Sopa allikad on ja siis on see Värviallikas, seal ma ei ole käinud, Värviallika juures, see on seal kohe Norra mõisa taga, peale seda Norra mõisa kohe üks tee keerab paremale, sealt läheb sinna üks Kiltri talu, see Kiltri talu juurde läheb sealt tee. Selle maja lähedal, tähendab selle talu lähedal on see Värviallikas seal.
- Miks Värviallikas, kas ta...?
Sealt olevat midagi värvi... värvimaaki midagi leitud sealt.
- Aga Oostriku allika nimi?
Seda ma ka ei tea, milleks see Oostriku allikas on. Ja siis on, sealt edasi on veel Sopa allikas, Sopa talu on ja siis Sopa allikas on ka. Sopa allikal ma päris käinud ei ole. Ja siis edasi on Võlingi allikas, see on üks omapärane allikas, veidikese nagu maapind tõuseb, ja sealt selle tõusu juurest siis ühest kohast hakkab niimoodi vett tulema sealt kivide vahelt, ja sealt kivide vahelt edasi, seal läheb laiemaks see ala, ja igalt poolt kivide vahelt tuleb, ja natukese maad edasi juba ongi oja. Nii et päris otsest niisugust suurt tõusu, et noh, et suur tõus oleks olema, seda sealt nagu ei märkagi.
- Nii et lihtsalt algab oja?
Jah, et lihtsalt, lihtsalt maa seest on ta ühekorra oja valmis ja voolab jõe poole. Seal on viit ka, viit on ka selle juures, see on maanteest natukese maad eemal.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37474
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 19.04.2022
Litereerija Ülle Niin
Lisatud 19.04.2022 11:34
Viimati muudetud 19.04.2022 11:34
Andmed Kivikeses
Säiliku viide
Säilik
Pala