Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DK 954
Täisviide ERA, DK 954 < Hageri khk, Saku v, Tõdva k < Jõelähtme khk, Jägala k – Tanel Ots, Mari-Ann Remmel < Ilga Laane, snd 1935 (2016)
Viite osad Kogu:ERA, DKKöide:954LK1:LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 2016
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Ilga Laane Harjumaa, Hageri, Saku v, Tõdva k
Harjumaa, Jõelähtme, Jägala k
1935
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Mari-Ann Remmel 1966
Tanel Ots 1973
Teksti sisu
Objekti liik mägi, soo/raba
Muud märksõnad lõbustus, jaanipäev
Žanr topon, uk
Jututüüp Animägi ja Animäe soo. Animäega seotud rahvakombed jne
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Animäe soo
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Tõdva
Uus maakond Harju maakond
Uus küla Tõdva
Koht 2
Objekti nimetus Animägi
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Tõdva
Uus maakond Harju maakond
Uus küla Tõdva
Tekst
IL: Ma tulin kümneaastaselt siia elama. Lapsest saati jooksime kogu aeg Animäele, seal oli suur jaanituli. Meil oli seal kõige tähtsam koht. Mägi oli lage, ümberringi olid puud. Ta oli väga ilus koht, kõrgel ja sile ja seal sai jaanitulesi ja pidusid peetud. Jumal, rahvas jooksid kõik, jätsid kodus tööd, kõik sinna jaanitulele! Seal oli nii põnev koht, et teist niisugust kohta siin ei old. Seal olid lapsed, vanad ja kes ei jäksand, ka ikka läks. Sinna tuli nii palju rahvast kokku, et ei teagi kuskohast. Tee äärt mööda ei saandki minna kuhugi, see oli kõik autosid täis. Mootorratastega ja kergeratastega, kudas keegi tuli. Tulin siiakanti üldse 1942. Jaanituli käis niikaua kui üks kümme aastat tagasi. Pärast, kui sohvoosid ja kolhoosid akkasid, ikka oli ka rahvast.
– Kas seal oli kiikumine ka?
IL: Jah, seal oli äge kiige… Suur kiige, kauplused tulid müüma sinna, kioskid, siis kui akkas kolhoos tulema, siis õllevaadid veeti siia. Animäel oli palju niukseid suuri kive mäe all. Kui nüüd maaparandus oli, kõik need kivid viidi ära, purustati. Mäe peal ei olnud üldse puid, ilus rohi kasvas, lambad lasti sinna.
Aga seal käis rahvas. No eks noored käisid seal niisama õhtuti jalutamas ka. Päeval nad niiväga ei luband, seal olid loomad. Allpoole oli vesine ja soo. Seal ümberringi oli märg, sinna ei lubatud lapsi minna. Animägi ja Animäe soo – sinna meid ei lubatud. Seal oli igasuguseid lilli, nurmenukke ja kullerkupud ja me tahtsime neid korjama minna – „Ei lähe sinna! Te upute seal ära!“ Kui ma läksin suuremaks, siis ma ikka käisin salaja seal. Animäe metsaga hirmutati lapsi, õhta ikka ei lubatud, kell 12 on kollide aeg, siis ei tohtind… Mäe otsa lubati, see oli kõrgem ja kuivem koht. Talvel käisime seal kelguga alla sõitmas.
MR: Kas üle tule ka hüpati?
IL: Jah. Ma ei mäleta, et oleks keegi tulle kukkund, aga põletas ära oma püksisääred. Päris ikka põnev oli. Ja omikuni välja! Kes olid pillimehed, need magasid seal põõsa ääres… Kui tuli põles, mehed otsisid kopikaid taskupõhjast ja viskasid tulle. Sellel oli olnud mingi tähendus. Naised seda ei teinud. Teine päev lapsed tuhas sorkisid tules ja otsisid „õnnerahasid“.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37419
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 01.04.2022
Lisatud 01.04.2022 19:13
Viimati muudetud 01.04.2022 19:13
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DK 954
Säilik
Pala