Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide Jung 1910, 23 (4)
Täisviide
Viite osad Kogu:Jung 1910Köide:LK1:23LK2:Pala:4
Kogumisaasta(d) 1910
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
A. Muddist
Teksti sisu
Objekti liik järv, mägi, kraav, hiis, puu, saar
Tegelased näkk, vaimolend
Žanr topon, j, muist
Jututüüp Tammemägi > Tammesaare hiiekoht, mõisnike vahetuskaup: kadunud Pikasilla järv Eivere härrale ja kalmete talu Purdi mõisnikule, Purdi oma kaevas kraaviga järvevee Tammemäe alla, sest vahetati ainult vesi. Nägemused järves
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Tammesaare/Tammemäe hiiekoht
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Anna
Vana küla Eivere
ERA kood Ann_Eivere_01
Uus küla Eivere
Tekst
Hiiekoht Äivere mõisa maa sees, mida Tammemäeks kutsutakse. Seal peal kasvanud üks suur tamm, mis kaugele üle metsa paistnud. Paari aasta eest tagasi murdnud tuul ta maha. Peale selle tamme kasvada seal veel mõned tammevõsud, kuna seal ümberkaudu metsades kuskil tammevõsa ei olla. On vana hiie- ja ohverdamisekoht.
Et see Tammemägi hiljemalt Tammesaareks on muutunud, olla järgmise loo järele sündinud: Äivere mõisa herra olevat Purdi herra käest Pikasilla järve kalapüüdmise õigusega Kalmete talu vastu omale vahetanud, nõnda et järv Äivere herrale ja Kalmete talu Purdi herrale jänud. Kord saanud nad isekeskis riidu, mis järele Purdi herra järvest kraavi lasknud välja kaevata ja saatnud järvevee kõige kaladega Äivere mõisa heinamaale eesnimetatud Tammemäe alla, mille ümbrus järve veest enese sooks ja poriseks muutnud, nii et Tammemäge nüüd veel Tammesaareks kutsutakse. Sest vahetud olnud ainult järvevesi kaladega, aga mitte järve all olev maatükk. Praegu on Pikasilla järv ja Kalamaste talu Purdi mõisa päralt.
Endisel ajal, kui järv alles olnud, nähtud seal tihti nägemisi. Korra näinud üks kalamees alasti naesterahvast kaldale välja tulevat ja ennast pesevat. Kalamehe hüüde peale: „Näkk, mis sa seal teed?“ hüpanud ta järve ja kadunud ära. Teinekord näinud seesama kalamees, et üks must täkk järvest välja tulnud. Tema hüüde peale: „Näkk, mis sa seal teed?“ olla ta niisamuti järve ära kadunud. Mõni aeg peale seda olla see kalamees näkist järve tõmmatud ja ära uppunud, mida teekäijad näinud, sest et tee sealt ligidalt läbi viib.
Lisaandmed
Sisu kommentaar pp MR
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37350
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 16.03.2022
Lisatud 16.03.2022 17:10
Viimati muudetud 16.03.2022 17:10
Andmed Kivikeses
Säiliku viide
Säilik
Pala