Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1976 (4)
Täisviide ERA, DH 1976 (4) < Hageri khk, Kohila al < Pärnu khk, Pärnu l – R. Reinaus < Virve Õunapuu, snd 1956 (2021)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1976LK1:LK2:Pala:4
Kogumisaasta(d) 2021
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Virve Õunapuu Harjumaa, Hageri, Masti k
Pärnumaa, Pärnu, Pärnu l
1956
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Reeli Reinaus
Teksti sisu
Objekti liik küla
Tegelased loom/lind/kala
Žanr andm, j
Jututüüp Kuskil Mälivere kandis elas karu, kelle omaniku sõbrad panid tema teadmata Siberist tulles seljakotti
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Mälivere küla
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Mälivere
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Mälivere
Tekst
See on päris lugu. Seda karu ma olen näinud ise ka. Aga siis ta oli juba suur karumürakas. Mul oli siis roheline Moskvitš ja mu laps oli väike, nii umbes paariaastane. Ja me sõitsime Kohilast, sealt Tohisoo poolt Juuru poole ja seal vasakut kätt siis, kus see Mälivere küla on, äkitselt silm tabas mingi liikumise ja panin pidurit. Mõtlesin, et midagi oli korrast ära, sõitsin tagasi. Sest see nägi välja umbes niimoodi, et mees seal püüab lehma, sest mis muu suur pruun loom saab tee ääres olla kui lehm, eks ole. Aga aju nagu ütles, et midagi on väga valesti, panin tagurpidikäigu sisse, sõitsin mõnikümmend meetrit tagurpidi ja vaatasin, mis siis oli. Ja mees püüdiski karu! Ja see oli ikka niisugune imelugu, et siis ma hakkasin neid karulugusid inimeste käest küsima. Et kuulge, kas päriselt või? Jutustasin, et ma nägin, kas see saab tõsi olla. Ja siis neid lugusid niimoodi tuli.
See karu oli selline vabadust ihkav, et kui kusagil keedeti moosi – tal nina kohe vedas. Ja siis ta oli akna taga, seal Uuetoal oli ta näiteks, see on ju täitsa Lohu külje all. Ja keegi teadis siis jah, et oli nalja tehtud mehega, et kui ta tuli sealt Siberist BAMi ehituselt tagasi, et oli seljakotti pandud. Mees ise teadis, et tuleb jõhvikatega tagasi.
– Ta ei teadnud, et seal karu on?
Ei-Ei! Ta nagu viis koju jõhvikaid enda teada. Ja siis ta läks selle karuga koju. Ja see karu oli neil aias. Aed oli ehitatud hästi kõrgeks, ehk tal olid võib-olla ka mingid lisaketid või asjad, seda ma ei tea. Aga vabadusse ta aeg-ajalt käis ja mina oma silmaga ei ole näinud, aga inimesed ütlesid, et olevat olnud ka värava peal silt, et „Ettevaatust, karu!“ Nii et see on tõsilugu.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37295
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 10.03.2022
Lisatud 10.03.2022 14:52
Viimati muudetud 10.03.2022 17:53
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1976
Säilik
Pala