Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1880 (10; 11)
Täisviide ERA, DH 1880 (10; 11) < Hageri khk, Kohila al – R. Reinaus < Elvi Puum, snd 1937 (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1880LK1:LK2:Pala:10; 11
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Elvi Puum Harjumaa, Hageri, Kohila al
1937
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Reeli Reinaus
Teksti sisu
Objekti liik asula
Tegelased nõid/ravija
Muud märksõnad ennustus
Žanr muist, andm
Jututüüp Kohila kaardimoorist. Aitas üht TÜ õppejõudu
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kohila
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Kohila
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Kohila
Tekst
Aga meil elas siin üks kaardimoor. Ja teate, see oli väga-väga niuke teadja. Tema hiljem ka tegi rohtusid ja andis inimestele. Ja kaarte pani välja ja ennustas ja väga täpselt ja õigesti.
– Mis ta nimi oli?
Kivi, Elviine. Tal oli ka palju lapsi. Seda maja ei olegi enam. See on sealt vana tee äärest minna, üks tee tuleb vabriku poolt ja teine keerab alevisse ja seal nurga peal oli tema maja.
– Aga mis ajal ta elas?
Üks 30 aastat tagasi või 20 aastat tagasi. Ma tean, ma käisin tema miniaga koos tööl ja see minia rääkis, et üks Tartu ülikooli õppejõud oli tuld. Talle oli soovitatud, et Kohilas on väga tark kaardimoor ja tema räägib sulle õigust. Ja see mees oli tulnud siia ja oli rääkind ära, et ülikoolis olid mingisugused pahandused ja teda tahetakse kinni panna. Ja temale kõik need süüd peale panna. Kivi-eit oli pand kaardid välja ja üteld, et mees, sa oled süütu ja see asi laheneb ilusti ära. Sa ära muretse ja ära närveeri. Ja muidugi siis see mees oli läind Tartusse tagasi ja mõne aja pärast oli tuld Kivi Elli juurde ja toond talle kingitusi. Ja siis rääkind ära, kuidas ta oli tõesti pääsend sellest, nii nagu Kivi-eit oli ennustand. Ja lõpuks oli olnudki nii, et see mees oli hakandki käima Kivi-eide juures igal suvel suvitamas.
– Et ta ravis siis ka?
Jaa-jaa, kindlasti. Ta andis rohtusid kaasa, õpetas ja rääkis, oli ravitseja ka. Seda ma olen kuulnud, et tema oli käind kuskil mingisuguse lapi targa juures. Aga lapi tark oli öelnud talle, et sul on tugevad anded. Et kuidagi võimenda või arenda neid.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37176
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 09.03.2022
Lisatud 09.03.2022 17:29
Viimati muudetud 09.03.2022 17:35
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1880
Säilik
Pala