Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1940 (3; 5)
Täisviide ERA, DH 1940 (3; 5) < Keila khk, Saku al < Tartu l – R. Reinaus < Marianne Õun, snd 1949 (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1940LK1:LK2:Pala:3; 5
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Marianne Õun Harjumaa, Hageri, Saku al
Tartumaa, Tartu, Tartu l
1949
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Reeli Reinaus
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased vaimolend
Žanr muist, mem
Jututüüp Kiisa rahvamaja kummitus Tõnda
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kiisa rahvamaja / Vanajaagu talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Kiisa
Uus maakond Harju maakond
Uus küla Kiisa
Tekst
Sellel ajal mina ei olnud veel kolmekümnenegi ja mind need kummitused nagu ei huvitand ja ma ei ole sellesse süüvind. Aga siin majas küll, kui mina siia tööle tulin, siis oli minu jaoks see kultuurivaldkond täiesti uus valdkond. Ja üks korralik inimene kõigepealt istub pooled ööd ja õpib endale ameti selgeks. Ja siis kuulsin mina tihti susside sahinat. Ja mõtlesin, et kedagi ei ole, ma panin ukse ka lukku. Või siis jälle kuulsin, nagu oleks luud maha kukkunud. Ja siis läksid teisele korrusele sammud. Ja see on meie maja hea haldjas ja kummitus Tõnda. Kutsume teda Tõndaks.
– Miks?
Keda siin kahtlustatakse, et see kummitus on, on selle maja peretütar, keda siis hellitavalt Tõndaks kutsuti. Ja nii ta on meile jäänud. Aga peretütar läks natukene peast segi ja ta oli tegelikult näitleja ja laulja.
– Aga kas keegi veel on seda kummitust siin kogenud?
Noh, me kõik, kes me siin oleme töötand. Kairi tuli natukene hiljem, noor inimene, ka tema on kuulnud. Ja siin teinekord võib teisel korrusel kosta sammusid. Ta on nii tore. Siis kui hakati seda uut maja planeerima, siis ta oli hästi närviline. Ikka kuulsid, et uks nagu käis. Aga kui hakkas asi laabuma seal, siis ta rahunes maha. Ja nüüd väga harva me kuuleme teda. Aga kui me tahtsime majale remonti… Sest esialgselt oli üldse plaan see maja rekonstrueerida, see talle ei meeldinud. Siis ta käis, üsna-üsna palju sahistas ja toimetas ikka niimoodi. Et jälle kuulsid, et keegi läks kuskile ja isegi ka päeval, kui majas oli vaikne. Meil on päevi, kui teised on näiteks majast ära ja üksinda oled ja midagi kirjatööd teed, siis kuuled. Siis lähed vaatama, kas tuul või miskit… Et uskuda või mitte uskuda, aga ta on, jah, täitsa olemas.
– Aga keegi teda näinud ka on või?
Ei. Ma olen nagu valgusevarju näinud. Aga see on ka kõik. Ma ei tea, kas Marianne on näinud, aga ühe korra olen mina valgusevarju näinud ja mitte kedagi ei olnud. Aga seda sussisahinat ja siukseid kolksatusi ja et uks ongi lahti olnud, need märgid on täitsa ehedad, ütleme sedapidi.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37151
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 08.03.2022
Lisatud 08.03.2022 21:29
Viimati muudetud 08.03.2022 22:01
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1939
Säilik
Pala