Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1910 (25)
Täisviide ERA, DH 1910 (25) < Hageri khk, Allika k, Kõrtsuhansu t – L. Päll, T. Teidearu < Enn Parek, snd 1952 (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1910LK1:LK2:Pala:25
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Enn Parek Harjumaa, Hageri, Allika k, Kõrtsuhansu t
1952
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Lona Päll 1988
Tenno Teidearu
Teksti sisu
Objekti liik koobas, kraav
Tegelased venelane, sakslane
Muud märksõnad sõda
Žanr andm, aj
Jututüüp Sõjaajal teinud jutustaja perekond metsa punkri, et varjule minna. Venelased pannud maha miinivöö, kuid eestlased juhatanud sakslased sealt läbi
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kaevik
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Allika
Uus maakond Harju maakond
Uus küla Allika
Tekst
Siin metsas oli kaevik, kui sõjaaeg oli. Kui sõda tuli, siis vanaisa… kaevasid suure kaeviku. 17 inimest oli kaevikus sees. Siin mu vanaemad ja vanaisad ja kõik sugulased tegid metsa – mõtlesid, et ei tea ju, kui suureks laskmiseks läheb – tegid niukse punkre. Aga ei old midagi, oli nii rahulikult läind sõjaaeg siit mööda. Sakslased olid tuld juba ja kammind siit metsa. Siin põllu ääres olid venelased miinivöö maha pand, et sakslased lähvad sinna otsa. Ainult ühe koha olid siis näidand meie kohalikkudele ära, kust läbi saavad käia. Ja siis meie omad olid viind need sakslased sealt läbi. Muidu need oleks läind… Üks oli läindki siia otsa kuskil ja oli põlend ära. Või jalg alt ära ja põlend ära. Ja ema ütles, et nagu väikesed puupinaalid lastel, et niuksed olid need miinid old. Pandud sinna metsa äärde kõik maha. Kui peale astud, nii lendad.
Sakslased olid leind nad ülesse sealt metsast koopast. Olid tuld, järsku olid püssiots ja saapasäär old seal. Ja oli siis saksa keeles välja kutsund. Ja siis vanaisa ja need olid osand seal keegi saksa keelt, siis tulid välja ja rääkisid. Ja siis see terve põld ja mets ja kõik oli sakslasi täis old siin. Aina kammisid metsasid läbi, läksid Tallinna poole. Niuksed ema jutud on old siin.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37083
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 07.03.2022
Lisatud 07.03.2022 18:33
Viimati muudetud 07.03.2022 19:49
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1910
Säilik
Pala