Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1954 (3)
Täisviide ERA, DH 1954 (3) < Hageri khk, Lestima k, Pruuli t – J. Metssalu, M. Soomre < Evi Seinpuu, snd 1938 (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1954LK1:LK2:Pala:3
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Evi Seinpuu Harjumaa, Hageri, Lestima k, Pruuli t
1938
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jüri Metssalu 1981
Maarja Soomre
Teksti sisu
Jututüüp Pruuli talu nimi sellest, et varem elanud siin õllepruulija. Pajaka mõisnik annab oma kutsarile tänutäheks uhke kasuka
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Pruuli talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Lestima
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Lestima
Koht 2
Objekti nimetus Pajaka mõis
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Nissi
Vana küla Pajaka
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Pajaka
Tekst
Ja siis siin sain mehele ja see, kellega ma abiellusin, tema kodu on see. Ja tema isa ja ema ostsid selle koha enne Eesti Vabariiki mõisa käest. Pruuli talu. Siin elas varem õllepruulija, ja sellepärast ongi tal Pruuli nimi.
– Tegi siis mõisale õlut või?
Tegi mõisale õlut ja minu ämma isa oli Pajaka mõisa kutsar. Ja tema ikka rääkis, kuidas tema isa sai härra käest uhke kasuka. Selle eest, et ilma voorse poisita sõitis Jüri paruniga Toompeamäelt alla. Härra oli küll seisnud Jüri taga ja noh, oli kihlvedu olnud. „Juri, pea vastu! Juri, pea vastu!“ Ja siis, kui Juri pidaski vastu ja nad said õnnelikult alla, siis ostis talle kasuka. Ja hiljem siis Pajaka mõisa allee peal tuli parun Jürile vastu. Unustas ära, et ta Jürile selle kasuka ostis, ja käratas: „Kust sa selle kasuka said?“ Jüri oli öelnud, et: „Sa oled terve mõisa saanud, ma ju või kasukat saada!“ Ja siis oli Jüri saanud härra käest kepihoobi. See on minu ämma jutt. Sellest ei tea ma midagi muud, kui et vahest viin Jüri hauale küünalt. Tema nimi oli olnud Rajavaht. Kui ta läks sinna paruni juurde, siis parunile ei meeldind selline prosta nimi ja ta tehti Baumanniks.
– Kas ma sain õigesti aru, et see kihlvedu oli ka kuidagi seotud…?
Mõisnikud omavahel Toompeal vedasid kihla. Ja siis see Jüri oli rääkinud pärast oma naisele, et noh, alla saime, aga sealt mu selja tagant tuli paha haisu küll. Noh, et ilma voorse poisita. Ma ei tea, kui palju neid hobuseid siis ees pidi olema. Ja noh, minu mees oli suur mees, aga öeldi, et Jüri oli ka olnud väga suur mees. Nii et ju ta jõudis siis neid hobuseid kinni hoida.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 36915
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 27.02.2022
Lisatud 27.02.2022 16:57
Viimati muudetud 27.02.2022 17:29
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1954
Säilik
Pala