Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1953 (20)
Täisviide ERA, DH 1953 (20) < Hageri khk, Käbiküla, Laiaotsa t – J. Metssalu, M. Soomre < Paul Kentel, snd 1928, Linda Kentel, snd 1929 (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1953LK1:LK2:Pala:20
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Paul Kentel Harjumaa, Hageri, Käbiküla, Laiaotsa t
1928
Linda Kentel Harjumaa, Hageri, Käbiküla, Laiaotsa t
1929
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jüri Metssalu 1981
Maarja Soomre
Teksti sisu
Objekti liik küla
Tegelased sõdur
Muud märksõnad vargus, sõda, vene, saksa, tapmine
Žanr j, aj, andm
Jututüüp Sõjaaeg Käbikülas, sakslased ja venelased
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Käbiküla
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Käbiküla
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Käbiküla
Tekst
LK: Meie olime niisuguses õnnelikus kohas. Siin oli põletamisi, tee ääres pandi majad põlema… Kes need põgenesid siin, nii et neile tuldi peale, neil ei olnud aega, nad lihtsalt… Siis olid ju veel hobused ka mängus.
PK: Need olid hävituspataljoni mehi.
LK: Ja lennuk oli üleval ja siis nad põgenesid. Kui põgenesid venelased, siis oli neil niuke sõit sees. Neil ei olnud siin aega põletada ja rüüstata. Kui põgenesid sakslased, siis oli täpselt sama minek. Aga Haruteel tegid ju nii palju lagedaks ja lõhkusid.
PK: Seal vallamaja juures lasivad mul koolivenna isa maha, veel oma koduõues. Seitse kuuli oli sees. Ta pidi olema mobiliseeritud, ära läind juba, aga ta hoidis kõrvale.
LK: Lahinguid meil ei olnud, ainult peatusid siin, puhkepaikas olid, söötsid hobusid. Sõdurid küsisid süüa, pekki ja võid ja… Aga sõda meil siin ei olnud. Ainult seal Ruunavere silla juures midagi oli ja Märjamaal oli ka. Venelased põgenesid, nii et röökisid – lennuk oli üleval.
PK: Siis, kui sakslased sisse tulid, me olime üle tee onu küünis. Ma läksin sealt asju ära tooma. Olime seal sees, kui venelased tulevad. Tulevad ja karjuvad, lennuk on üleval. Oli Saksa lennuk. Ja üks hobusekaarikuga tuli, suurtükitoru käis vastu küüniust. Ma mõtlesin, et küüniuks kukub maha. Ja me olime hobusega küünis.
LK: Nad ei jõund enam üle Pärnu maantee tulla.
PK: Siis väike vahe tuli, kuskil 500 meetrit oli vahet, siis me saime üle tee ja saime koju. Ja siis nad panivad siia metsa. Tahtsid hakata toitu omale valmistama. Tuleasemed tehti valmis juba, aga käsk tuli kätte edasi minna, ja paljad tuleasemed jäid maha põlema. Me käisime pärast vaatamas.
LK: Nii palju oli meil siis sõda.
PK: Ja kui sakslane sisse tuli, siis olime seal aia peal püsti. Kõik karjusid hurraa. Viinapudelid ka veel käes.
LK: Sakslane võeti küll rõõmuga vastu. Kõik olid Pärnu maantee ääres ja lehvitasid. Aga pärast sakslased ise põgenesid jälle.
PK: Sakslastega oli veel nii, et kusagilt oli üks teade, et sakslased on ära varastanud ühe naiste jalgratta. Seal väravas võeti see jalgratas koormast maha ja pandi veel üks sõjaväeratas ka sinna kõrvale. Ja see peremees sai kaks jalgratast. Sai selle võõra ratta ka.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 36913
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 27.02.2022
Lisatud 27.02.2022 16:57
Viimati muudetud 27.02.2022 17:21
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1953
Säilik
Pala