Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1905 (14)
Täisviide ERA, DH 1905 (14) < Hageri khk, Rabivere k, Audoma t < Tallinn – L. Päll, T. Teidearu < Tõnu Kalmet, snd 1956 (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1905LK1:LK2:Pala:14
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Tõnu Kalmet Harjumaa, Hageri, Rabivere k, Audoma t
Harjumaa, Tallinn, Tallinn
1956
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Lona Päll 1988
Tenno Teidearu
Teksti sisu
Objekti liik kirik, talu
Tegelased isik
Žanr j, biogr
Jututüüp Onu Oskari lipsudest ja naisevõtuhobusest. Jutustaja isa elas vanaisa juures Kodilas, sest peres palju lapsi
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Hageri kirik
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Hageri
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Hageri
Koht 2
Objekti nimetus Kiki talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Rapla
Vana küla Kodila
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Kodila
Tekst
No selle Hageri kirikuskäimaga mu isa rääkis sellise loo. Ühesõnaga, tema onu oli siuke hea välimusega ja edev naisevõtueas mees. Ja nad on pärit Kiki talust siit Kodilast. Ja sellel onul oli hirmus palju lipsusid. Mitte kikilipsusid, aga lihtsalt lipsusid. Ja siis minu isa ütles, et ta võis kuu aega koolis käia ja iga päev tal oli erinev lips. Mina ei tea, kas tol ajal siis keegi teine veel lipsuga koolis käis, aga lipsusid oli kõvasti. Ja siis nad läksid Hageri kirikusse, sealt Kodilast tulid. Ja siis sellel onul oli spetsiaalselt täkkhobune, naisevõtu- või naise kojutoomise hobune kasvatatud. Siuke ilus, sihvakas, vägev hobune. Edev ja ilus nagu onu isegi. Ja siis nad tulid siia kirikusse ja külm oli. Ja noh, hobusel oli veel külmem seal õues. Nigu nad sinna saani said, nii see täkk pani täiega tuhatnelja minema. Siis nad said siia Hageri välja peale ja siis isa kadus sealt saanist – kukkus välja lumehange täie selle traavi pealt. Onu, Oskar oli ta nimi, Oskar tõmbas suure tuuri seal põllu peal sügava lume sees, siis täku tuurid läksid mahedamaks. Siis korjasid oma napad kokku, tekid ja mis neil seal olid, ja sõit läks siis jälle kodu poole Oskari suure naise kojutooma hobusega. Hirm uhke värk oli old. Aga isa sellest Oskarist pidas elu lõpuni väga lugu.
Isa millegipärast käis koolis Kodilas, kuigi ta siit Väljaotsast on pärit. Rabiveres oli ka kool. Aga neil oli kaheksa last, neid oli nii palju, et nad ei mahtund siin kodus ära, ja siis muist saadeti sinna. Noh, ta oli siis vanaisa juures Kodilas. Eks siis söögiga oli nagu oli. Aga ta siis rääkis, kuidas nad Oskariga läksid vaikselt aita… Kuigi Oskar oli ise peremees. Läksid vaikselt aita, et naised ei näind. Siis Oskar lõikas sealt suitsusingi küljest imeõhukese viilu ja siis nad seda sõid kahekesi salaja, taluperemees ja see poiss. Nigu vargil oleks käind.
– Mis selle Oskari perekonnanimi oli?
Eks ta pidi Kantsler olema. Ja selle Kantsleriga oli niimoodi, et kui tuli see nimede eestistamine, siis selle Oskari nimeks sai Kalvik.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 36854
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 26.02.2022
Lisatud 26.02.2022 08:28
Viimati muudetud 26.02.2022 08:39
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1905
Säilik
Pala