Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1849 (19)
Täisviide ERA, DH 1849 (19) < Hageri khk, Rabivere k, Rämingu t – M. Kõrver, L. Päll, L.-D. Tüür < Mats Arnik, snd 1955, Ervin Arnik, snd 1985 (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1849LK1:LK2:Pala:19
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Ervin Arnik Harjumaa, Hageri, Rabivere k, Rämingu t
1985
Mats Arnik Harjumaa, Hageri, Rabivere k, Rämingu t
1955
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Lauri-Dag Tüür
Marianne Kõrver
Lona Päll 1988
Teksti sisu
Objekti liik laut, mägi, haud
Tegelased metsavend
Muud märksõnad tapmine
Žanr topon, j, aj
Jututüüp Metsavennad Aavemäel. Öösel ehitanud Sorsa talu lauta. Keegi märkas ja nii saadi neile jälile, toimus haarang. Metsavennad maeti Aavemäele
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Sorsa talu laut
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Rabivere
Vana talu Sorsa
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Rabivere
Koht 2
Objekti nimetus Metsavendade haud
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Rabivere
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Rabivere
Koht 3
Objekti nimetus Aavemägi
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Rabivere
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Rabivere
Tekst
EA: Räägi see metsavendade juhtum ka ära!
MA: Aavemäel jah, see haud on nendel. Seda eriti ei tahetud rääkida, see oli Vene aeg ja… Vaata, mismoodi võib üks asi minna kontrolli alt ära.
Nemad seal metsas elasid, sõja eest ära. Üks oli Ööbik old, mingi rahandusminister. Tema allkiri old isegi mingisugusel portsul Eesti kroonidel all old. Ja siis oli neid veel, kas viis või neli, mis neid oli old siin. Ja tahtsid midagi süüa saada – ja mis sa istud seal päevad läbi, midagi tööd vaja teha, muidu sa ju magada ei saa, eks ole. Millegagi pead ju koormama ennast. Siis nad tegid seda Sorsa lauta siin. Aga rongi pealt läks tee mööda. Ja inimene läks rongi peale linna. Õhtul tuleb koju – vaatab: sein on nii palju. Läheb hommikul rongi peale – vaatab: sein on nii palju. No kõik ju vaatavad, kui keegi midagi ehitab. Oo, juba on sarikad püsti, juba paneb katust, eks ole. Ja läks rongijaama, siis rääkis, et imelik – õhta läksin, oli nii palju seina tehtud, hommikul nii palju juba tehtud valmis. Juba hakkab aknaid sisse panema. Mis ta siis öösse teeb? Aga eks keegi kuulis seda juttu, et öösse teeb. Miks tehakse öösse? Kes seal teeb ja miks? Ja siis tulid nad siia haarama. Aga eks siis jah, muist olid maha lastud ja muist oli ikka vist ära lohistanud ennast kuidagi haavatuna. Ja mis seal maha lastud siis oli, natuke mulda peale pandud… Siin on soomaa, paas üsna ligidal – ja siis olid nad sinna mulda midagi peale pannud, rebased olid välja kraapind. Ja 1967. aasta torm lükkas ju pae pealt igasuguse lahmaka mätta ülesse, siis olid jälle need laibad välja tuld. Saapad ja… Noh, sõjaväeriided põld, tavalised riided olid old selgas ja jälle mingid saapad ja asjad ja. Rebased jälle kraapind neid konte sealt välja. Ja siis ema käis seal neid mättaid võtmas siit ja sealt, ükskord oli labidas kaasas, loopis mulda peale. Aga siis pärast olid nad ikka ära maetud sinna.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 36845
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 26.02.2022
Lisatud 26.02.2022 07:17
Viimati muudetud 26.02.2022 07:52
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1849
Säilik
Pala