Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1849 (23)
Täisviide ERA, DH 1849 (23) < Hageri khk, Rabivere k, Rämingu t – M. Kõrver, L. Päll, L.-D. Tüür < Mats Arnik, snd 1955 (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1849LK1:LK2:Pala:23
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Mats Arnik Harjumaa, Hageri, Rabivere k, Rämingu t
1955
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Lauri-Dag Tüür
Marianne Kõrver
Lona Päll 1988
Teksti sisu
Objekti liik mõis
Muud märksõnad lõbustus
Žanr j
Jututüüp Rabivere mõisas käis koos puhkpilliorkester ja mõisas toimusid peod. Hiljem korjati pillid kokku ja tehti vanarauaks.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Rabivere mõis
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Rabivere
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Rabivere
Tekst
– Aga kus talus siin noored koos käisid? Kus oli niisugune pillimäng?
Jah, siin oli Rabivere mõisas. Kui Eesti riik pihta hakkas, siis külapoisid korjasid… Mina ei tea, kust nad selle raha said, tegid endale puhkpilliorkestri. Minu isa oli siin vahepeal dirigendiks ja siis see Ainari vanaisa oli ja naabrimees oli ja… Kes aga vähegi asja jagasid. Ja siis orkester oli, nad käisid esinemas ja siis nad said raha ja siis ostsid omale päris pillid. Ja siis mõisas olid peod, ühtepuhku olid mõisas peod, kui orkester olemas oli. Kas nüüd iga nädalavahetus, aga paar korda kuus ikka oli. Ja siis nad käisid veel siin ja seal esinemas ja siis oli pidusid palju siin. Aga need said vanaks ja uut juurdekasvu ei tuld. See oli see põlvkond, kes, kui Eesti riik hakkas pihta, olid noored mehed. Enamasti kõik, kes samaealised olid, läksid pinsi peale ja siis lõppes ära see orkester ka. Ja siis pillid korjati kokku, taheti kokku saada, ja siis läks vanaraua plaani täitmiseks hoopis, stantsiti kokku. Kaabakakari! Need olid need väljaostetud pillid. Aga need taheti kokku selle mõttega, et hakkame orkestrit tegema. No hea meelega need vanakesed andsid oma pillid ära. Aga tegelikult läks koos radiaatoritega sinna vaseplaani täiteks. Ja oligi kõik.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 36843
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 26.02.2022
Lisatud 26.02.2022 07:17
Viimati muudetud 26.02.2022 07:45
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1849
Säilik
Pala