Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1849 (10)
Täisviide ERA, DH 1849 (10) < Hageri khk, Rabivere k, Rämingu t – M. Kõrver, L. Päll, L.-D. Tüür < Mats Arnik, snd 1955 (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1849LK1:LK2:Pala:10
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Mats Arnik Harjumaa, Hageri, Rabivere k, Rämingu t
1955
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Lona Päll 1988
Marianne Kõrver
Lauri-Dag Tüür
Teksti sisu
Objekti liik järv
Žanr andm, j
Jututüüp Kõnnu järve lastud kolme mõisa piirikivi, tunnistajad toodud igast külast
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kõnnu järv
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Rabivere
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Rabivere
Tekst
Ja siis veel üks jutt on, see on jälle minu vanaisa jutt. Vaata, siis oli see mõisa… kubjas ei old, kordnik ta ei old… Mõisa teataja või? Ma ei mäleta, oli niuke sõna olemas. Oli käind, tagund kepiga ukse pääle – järgmine pühapäev igast külast üks inimene läheb. Kõnnu järv on siin, see Kõnnu järv on ümmargune. Ja siia pandi kivi sisse. Ja seal oli kas Kohila, Hageri ja Rabivere või oli see Kohila ja Tohisoo. Ma ei oska seda ütelda, kuidas need mõisa piirid jooksid. Ja siis oli igast külast aetud üks inimene ja paat oli sinna viidud. Ja siis naabrimees – minu naabrimehe isa järelikult – oli läind ka sinna kaasa. Ristikivi, kivile oli rist pääle raiutud, noh, ega see ei saand mingi sajakilone olla… See paat läheb ümber, eks ta mingi sihukene pisikene kivi oli. Ja see lasti siis paadil nii esimese kolmandiku nurka, et Rabiverel jäi kõige vähem ja teistel mõisatel jäi siis nagu rohkem.
– Et ristikivi lasti nagu järve sisse või?
Just nimelt – ristikivi lasti järve sisse. Ja tunnistajad toodi kohale. Just igast külast pidi olema üks inimene, kes tunnistab, et ristikivi on paikas. Need mõisnikud jagasid ära selle, noh, järve. Järv oligi neil nurgaks. Ja see kivi peab seal sees olema.
– Ega ei old ju näha pärast…
Näha ei old, aga tunnistajad, igast külast üks esindaja, tema pidi seda rääkima. Siis palju asju ju kirja ei pandud, tunnistajatega tehti asja.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 36840
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 26.02.2022
Lisatud 26.02.2022 07:17
Viimati muudetud 26.02.2022 07:33
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1849
Säilik
Pala