Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1849 (34)
Täisviide ERA, DH 1849 (34) < Hageri khk, Rabivere k, Rämingu t – M. Kõrver, L. Päll, L.-D. Tüür < Mats Arnik, snd 1955 (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1849LK1:LK2:Pala:34
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Mats Arnik Harjumaa, Hageri, Rabivere k, Rämingu t
1955
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Lona Päll 1988
Marianne Kõrver
Lauri-Dag Tüür
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased isik
Muud märksõnad ravimine
Žanr uk med, biogr
Jututüüp Mustekivi talus elanud Arno, kes oma juukseid ega habet ei lõiganud, mis aitas teda peavalu vastu
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Mustekivi talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Adila
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Adila
Tekst
– Aga selline koht nagu Mustakivi või Mustekivi?
Jaa, Mustekivi. Elas Mustekivi Arno seal. Ja tema oli vana mees. Ja temal olid jõle pikk habe ees ja hästi karvane oli, lokkis karvased juuksed. Aga seeaeg vanad mehed ei old ükski karvased. Ja siis ma võtsin ta vahest auto peale. Ta käis jala, bussiga, siit Rabiverest tükk maad minna. Ootas jälle bussi kuskil… Tead juba, ma iga päev sõidan seda vahet, ja võtsin ta peale vahest. Ja vahest ta hääletas. Siis ma ükskord võtsin julguse ja küsisin ta käest, et miks… Et kõik ajavad juuksed maha, et miks sa nii karvane oled. Sest ainuke nihuke oli. Lai habe, karvad ja juuksed olid, noh, kukal ikka oli kinni. Ja siis ta ütleb, et tema oli noorepõlves hirmsasti peavalude all kannatand, käis arstide juures ja siin ja seal ja mitte mingi asi ei aita talle. Ja siis ema oli viind ta targa juurde. Ja tark oli üteld – ära aja karvu maha, ära aja kuskilt karvu maha. Ja ta ütles, et hakkas karvu kasvatama ja enam karvu maha ei ajand. Ja ütleb, et ma ei ole peavalu enam sest ajast saadik tund. Ja imelik on see, et juuksed ei old pikemad, habe ei kasva juurde. Ja hästi krussis ja tugev parukas oli, ja habe oli niuke lai ja niuke hästi valge. Ja ta oli vana, ta oli kaheksakend juba vana ja ütleb, ma ei ole sestajast saadik habet ega juukseid ajanud. Ja ma ei tea, mis peavalu on, mul on see meelest läind. Aga jah, arstid midagi ei aidand. Noh, see pidi olema siis… Noh, Eesti riik siis oli peal või eks ta pidi olema siis Eesti riigi alguses või…
– Mis tööd ta tegi või kas ta oli üleüldiselt natukene veidram või?
Siis ta oli pensionär. Ei, ei old. Ainult see juustevärk. Ütleb, et tark oli üteld, et ära aja juukseid maha. Aga ta naerualune ei old, seda et teised oleks tögand teda, seda ei old.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 36839
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 26.02.2022
Lisatud 26.02.2022 07:17
Viimati muudetud 26.02.2022 07:17
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1849
Säilik
Pala