Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide EKLA, f 199, 53, l 141/2
Täisviide EKLA, f 199, m 53, l 141/2 < Hageri khk, Sutlema ms – A. Vihman < Miina Valdsnepp, snd 1862 (1930)
Viite osad Kogu:EKLA, f 199Köide:53LK1:141LK2:142Pala:
Kogumisaasta(d) 1930
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Miina Valdsnepp Harjumaa, Hageri, Sutlema ms
1862
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Ants Vihman
Teksti sisu
Objekti liik mõis
Tegelased mõisnik
Muud märksõnad mäss
Žanr aj, andm
Jututüüp Sutlema mõisa lõhkumisest. Mõisnik Kotzebuest, keda sunniti mõisa lõhkuma ja kes armastas külas mune ostmas käia
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Sutlema mõis
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Sutlema
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Sutlema
Tekst
1905. käidi Sutlepas (=Sutlema) kaks korda lõhkumas, hommikul ja õhtul. See oli hommikul, kui mehed ühelt poolt tulid ja viinakeldrit lõhkuma hakkasid. Et teisest küljest ka olid tulnud ja härberi sisse läinud, seda ma ei teadnudki. Korraga öeldi mulle, et härberis lõhutakse. Oleks varem teadnud, siis oleks ka vaatama läinud. /---/
Kotsebu oli tahtnud linna sõita, minu vend oli kutsariks, aga teel võetud kinni ja toodi Sutlepa mõisa. Sutlepa parun masseeris omale iga päev ühe puumunaga kõhtu, see muna anti nüüd Kotsebu kätte ja sunniti sellega Sutlepa mõisa aknaid ja peegleid purustama. Tal polnud ka midagi teha ja lõhkus nii oma sõbra maja aknad ja peeglid puruks, ja talumehed vaatasid päält.
Kotsebu sõimunimi oli Munatoomas. Selle sai ta sellest, et käis üksinda ja vahest terve perega küla mööda mune ostmas, hobune ees ja väike, lambakellasuurune küljus aisa küljes.
Kaks Salutaguse meest rääkisid, nimesid ei märkinud üles, et see Kotsebu olnud kole kange eesti tüdrukute juures käima. Ta meelitanud neid kompvekkidega ja magusa viinaga ja vahest käinud ühes talupoistega tädirannas. Kui teda siis kinni võeti, siis olevat teda munadest pigistatud ja hirmust munavalu tehtud, viimast rääkis ka preester Oberpal. Tema oma tallipoiss oli talle siis ka ühe hää nahatäie tappa andnud, kuid Kotsebu ei olevat andjat ära tundnud ja siis pääsis see hiljem karistusest, kuna härra ikka süüdlast otsis.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 36824
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 26.02.2022
Lisatud 26.02.2022 01:51
Viimati muudetud 26.02.2022 01:52
Andmed Kivikeses
Säiliku viide EKLA, f 199, 53
Säilik
Pala