Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1960 (8)
Täisviide ERA, DH 1960 (8) < Hageri khk, Pärinurme k, Nõmme t – R. Reinaus < Õili Kruus, 78 a (2015)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1960LK1:LK2:Pala:8
Kogumisaasta(d) 2015
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Margit Mitt Harjumaa, Hageri, Maidla k
1993
Õili Kruus Harjumaa, Hageri, Pärinurme k, Nõmme t
78
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Reeli Reinaus
Teksti sisu
Objekti liik kraav, talu
Muud märksõnad sõda
Žanr aj, andm, topon
Jututüüp Sõjaaeg Pärinurmes - inimesed Rahamaa talu kartuliaukudes varjul ning kaitsekraavide kaevamine
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Stalini kraav
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Pärinurme
Uus maakond Harju maakond
Uus küla Pärinurme
Koht 2
Objekti nimetus Rahamaa talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Pärinurme
Vana talu Rahamaa
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Pärinurme
Tekst
– Kas sõda läks siit ka päris üle või kuidas siin sõja ajal oli?
Sõda läks niimoodi – et muidugi sõjaoht oli. Mina olin siis seal Rahamaa talus, seal oli ka lapsi. Seal peres olid liivaaugud, kartuliaugud. Ja siis vooderdati põhuga ära ja siis magasime seal. Ühe öö viidi mind ka sinna.
Alguses ju 1941. aastal korjati need noored mehed kohe sõtta. Aga siis suve lõpu poole isa ja siit vanemad külamehed, nihuksed 40aastased või mis nad siis võisid olla. Sellest laevast, sellest Mihklist on ka juttu old. See laev Mihkel sai seal Tallinna lahe peal pihta ja need mehed pääsesid sealt ära ja tulid koju tagasi. Aga sel momendil oli minu isa ka ära. Ja tädimees oli ka meil siin old kodus ja ema olid siis selle öö, kui lasti see tee… Kust nüüd sisse keerasite, see kraav oli juba olemas. Ja lasti see tee õhku öösel. Tädimees Kustas oli üteld emale, et tema küll ei mäleta, kumb ots tal voodist enne nüüd maha kukkus, kas pea või jalad. Et see kõmakas oli nii tugev. Ja Vene sõdurid… See on nüüd metsa kasvand, meie heinamaa… See oli kõik kaitsekraavisid täis. Nad olid ikka mitu ööd vist. Praegu veel seal puude vahel on need kaitsekraavid näha. See oligi niimoodi, et venelased siis läksid ja lasid õhku. Ja teine hommiku Saksa sõdurid juba ladusid seda teed täis. Ja siis ema käis korjamas nende sõdurite järgi heinamaast… Siis oli pudru ja neid sõduri seepisid ja mis kõik oli maha kallatud ja nad läksid siis nii ruttu-ruttu, et põgenemine oli.
Ja kraav on ka siin kaevatud. Lasti kaevata. See oli niimoodi, et küladest – küll Rabiverest, Adilast, Hagerist terve hulk inimesi seda kaevas. See on inimeste käte jõuga kaevatud. Ja nimi oli Stalini kraav.
Eks neid sõdureid ikka oli, sest ema rääkis, et toa taga oli odrapõld, siis niideti ju käsivikatitega. Isa-ema olid jälle seda otra niit, siis sõdurid tulid metsast, püssid seljas. Ja nad olid aidand siis niita, aga et püssi tõstsid siis iga paari sammu tagant jälle omale järgi, ei tohtind püssi ka kaugele jätta.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 36808
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 26.02.2022
Lisatud 26.02.2022 00:15
Viimati muudetud 26.02.2022 00:43
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1960
Säilik
Pala