Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, MD 484 (23)
Täisviide ERA, MD 484 (23) < Hageri khk, Aespa k, Kalda t – Jaan, Jüri ja Maili Metssalu < Endel Lõhkivi, snd 1923 (2004)
Viite osad Kogu:ERA, MDKöide:484LK1:LK2:Pala:23
Kogumisaasta(d) 2004
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Endel Lõhkivi Harjumaa, Hageri, Aespa k, Kalda t
1923
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Maili Metssalu
Jaan Metssalu
Jüri Metssalu 1981
Teksti sisu
Objekti liik kraav, talu
Tegelased vaimolend
Muud märksõnad tapmine
Žanr muist, mem, aj
Jututüüp Mees näeb kummalist valget lehma, kohas, kus hiljem kommunist maha lastakse
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Roobuka talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Roobuka
Vana talu Roobuka
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Roobuka
Tekst
Siin külas elas vana Nimmerfeldt Jaagup, ja eestistas Nurmeks enese. Ja tema oli siin Kohila vallavanem, enne kui seda Hageri valda veel ei old. Ja hiljem ta oli siin Hageris mingisugune pangajuhataja või mis ta oli. Ja siis tal oli rahadega tegemist ja käis siis linna vahet, seda raha viimas linna ja tõi sealt jälle tagasi, kui tarvis oli. Aga noh, ta oli niuke talumeheriides mees ja käis. Siis tal oli üks valge linane kott, nagu vanasti oli. Toidukotiks nimetati. Ja seal tal siis see raha oli sies. Jah-ja, siis läks selle rahapusaga linna poole jälle, jah. Keegi ei teand arvatagi, et vanamehel niuke noos raha kaasas on. Ja üks homiku oli läind jälle linna puole ja siin Kiisa tie peal, Roobuka talu juurest läheb üks tie alla, sinna orgu. Ja siis sellest siiapoole, üks 10–15 meetert, seal järsku üks valge lehm oli magand keset tied. Ja tema vaadand, et imelik lehm, et roosad põsed on lehmal ja niuke isemoodi, et muidu lehm on lehm, et aja tie pealt ära ja kõik. Aga et jättis niukse erilise mulje. Ja üteld, et tõuse üles, ma tahan edasi minna, mine tee pealt ära. See oli tõust ilusti ülesse ja läind sinna kõrvale kraavi, heit magama. Ja ta läind rahuga siis edasi, et mis siis nüüd seal toimub või… Ei, keegi ei tea midagi siukest valgest lehmast ega. Ja vanamees käis linnavoori ära, tuli tagasi ja. Hakkab mulle ükskord rääkima. Et kuule, sa oled ikka niuke noor mees alles – ma olin niuke 17–18 –, et ma olen vana mees ja hädine ka. Et kas mina seda mäletan või näen änam, et ma nägin niukest imelikku asja, nigu ma rääkisin nüüd. Lehmalugu. Et seal oli, et pia see koht meeles, et vaata, et seal midagi ei juhtu. Ja mul läks nagu meelest ära, et vanainimese jutt ja. Jäi tukkuma tie peale, läks niimoodi, et homiku vara. Aga see oli Saksa aegas. Lähen jälle jaama ja. Järsku vaatan, tie peal niuke punane laik. Aga siis torkas kohe piast läbi, et aga vanamees ütles, et siin selle koha peal oli valge lehm magas. Et mis see tähendab? Ja kõrval oli kraavis – kus ta ütles, et see lehm edasi läks magama, seal oli kaevatud, värsket mulda oli. Ja mõtsin noh, et kas siin mõni jahimees lasi looma või tie peal. Ja lähen Kiisale ja Kiisal räägiti, jah, et näe, üks Omakaitse mees oli ühe kommunisti seal maha last.
– Selle koha peal?
Selle koha peal täpselt! Oli saadetud ta seda Hagerisse tooma, siia arestimajasse, ja-ja tie peal lasi maha. Ja mattis sinna kõrvale kraavi. Mina ei oska selle kohta seletust leida. Niuke üle mõistuse käiv lugu. Ja vanamees mulle just rääkis, aga see oli juba üle kümne aasta ennem, kui ta rääkis. Nii et mul oli täitsa meelest läind juba.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 36747
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 25.02.2022
Lisatud 25.02.2022 17:17
Viimati muudetud 25.02.2022 21:09
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, MD 484
Säilik
Pala