Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, MD 484 (12)
Täisviide ERA, MD 487 (12) < Hageri khk, Aespa k, Kalda t – Jaan, Jüri ja Maili Metssalu < Endel Lõhkivi, snd 1923 (2004)
Viite osad Kogu:ERA, MDKöide:484LK1:LK2:Pala:12
Kogumisaasta(d) 2004
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Endel Lõhkivi Harjumaa, Hageri, Aespa k, Kalda t
1923
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaan Metssalu
Jüri Metssalu 1981
Maili Metssalu
Teksti sisu
Objekti liik mõis, saun
Tegelased mõisnik
Muud märksõnad mäss
Žanr aj, j
Jututüüp 1905. aasta mäss - osalejate karistamine, Parkovi mõisnikust
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Randpõllu saun
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Aespa
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Aespa
Koht 2
Objekti nimetus Pargovi mõis
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Põikma
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Põikma
Koht 3
Objekti nimetus Maidla mõis
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Maidla
Uus maakond Harju maakond
Uus küla Maidla
Koht 4
Objekti nimetus Sutlema mõis
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Sutlema
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Sutlema
Tekst
– Ega siin ei räägitud, vanad mehed ei rääkinud, kuidas 1905. aasta revolutsioon siin oli?
Jaa, seda ma tean ka. Siin oli nihuke asi, et Sutlemas ka lõhuti seda viinavabrikut. Aeti välja sundkorras, minu isa oli ka. Eks ta vahtis niisama. Ja siis oli aetud sinna Maidlasse, veel selle Maidla mõisas olid lõhkund seal ja. Ja siis pärast tulid need trasnikud või karistussalk tuli sisse ja siis siin Sutlema parkis oli siis pidand hakkama kohut mõistetama. Ja siis see parun oli saand teada, et tahvad siin parkis peksma hakata ja oli üteld, et minu maa peal niukest asja teha ei tohi, et siin peksma tullakse. Ja oli ise last tõlla valmis panna ja sõit minema kohe. Ja siis viisid ära selle Sutlemast, muidu oleks siin tehtud seda peksu-asja, aga siis viidi sinna Kohilasse. Ja siin oli siis tehtud neid nimekirjasid, ikkagi kes siis olid need lõhkujad ja kes seal osalesid. Ja siis ikka ju üks oli üteld, et see oli ja noh, eestlased olid kaevand üksteise peale. Ja üks vana mingisugune mõisateenija oli old, üks Uniküla Leena. Ja Kruusiauk oli siis kubjas, ja see oli niukse jämeda käreda häälega mees old. Ja see Leena oli üteld et: „Ja Lõhkivi Hans oli ka!“ Noh, minu isa. Aga see oli osatand kohe, nii et see kirjutaja pole aru saand, mis ta ütles ja oli üteld, et: „Uniküla Leena oli ka!“ Ja siis oli naljaks läind ja isa pääses siis sellega ära. Aga ikkagi siis need mehed pidid pärast teatud aja järel käima seal nagu komisjoni ees. Et nad ikka alles siin on ja. Kontrolliti.
– Aga mis nad siis said peksa seal Kohilas või?
Kohilas, jah. Seal oli… Lasti maha vist muist ja. Üks Verekivi oli seal selle Tohisoo tieotsa peal. Kaua aega oli seal. Siuke punane rist oli peale tehtud. Mingisugune Adila kooliõpetaja…
– Et see lasti maha seal?
Jah. Aga siis peksa said paljud mehed seal Kohilas. Ja siis oli veel… Teemandi taat… Oli veel old, et tuleb surmanuhtlus mõista, aga kes astub tema iest välja, et midagi head ka on teind. Ja siis see vana Teemandi taat oli astund välja ja üteld, et see mees tegi seda ja seda ja. Ja ma nõuan talle kergemat karistust. Ja siis sai peksa ainult ja muud midagi. Ja siis see Pargovi härra Kotzebue. Ja selle olid siis kätte saand ja siis oli toodud, siin on see Randpõllu saun. Oli siin siis kinni peetud teda. See vana Sidrun, meie naaber, see oli linna voorimees ja see oli ka siis maale löödud siis neid mässulisi vedama. Ja siis see oli toond selle paruni siia. Aga kuidas ta siit minema läks, seda ei tea, aga siin saunas oli kinni hoitud teist.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 36740
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 25.02.2022
Lisatud 25.02.2022 17:17
Viimati muudetud 25.02.2022 20:47
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, MD 484
Säilik
Pala