Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, MD 492 (12)
Täisviide ERA, MD 492 (12) < Hageri khk, Aespa k, Kalda t – Jaan ja Jüri Metssalu < Endel Lõhkivi, snd 1923 (2003)
Viite osad Kogu:ERA, MDKöide:492LK1:LK2:Pala:12
Kogumisaasta(d) 2003
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Endel Lõhkivi Harjumaa, Hageri, Aespa k, Kalda t
1923
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaan Metssalu
Jüri Metssalu 1981
Teksti sisu
Objekti liik kirik, talu
Tegelased vaimulik
Muud märksõnad kombed
Žanr j, uk
Jututüüp Kirikuõpetaja Thompson ristis poisi tüdruku nimega
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Matsumardi talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Aespa
Uus maakond Rapla maakond
Uus küla Aespa
Tekst
Niuksed vanaaegsed jutud, nagu rääkis Matsumardi peremees, kuidas õpetaja ristis poisi naise nimega. See oli niimoodi, et õpetaja tuli kodu ristima ja et: „Mis poisi nimi on?“ „Poisi nimi on Karla.“ Aga õpetaja unustas selle nime ära ja ütles, et ma ristin sind Isa, Poja ja Püha Vaimu nimel Leenaks. Kui olid siis talitused lõppend ja perenaine, poisi ema läheb siis selle õpetajahärra juure ja ütleb, et: „See on nüüd ju küll paha lugu ja imelik lugu, et see on ju poeglaps ja kuidas me teda Leenaks hakkame nüid hüidma.“ Ja siis see õpetaja oli mõtelnd natuke aega ja üteld, et: „Ei, Jumala ees on ta ristitud Leenaks, seal ta jääb Leenaks, aga teie hüidke, kuidas tahate teda.“ See oli Hageri koguduse praust Thompson.
– Aga ta oli eestlane või sakslane?
Taanlane tegelikult. Aga ta rääkis eesti keelt. Ja sellega oli ükskord niuke asi… Kivisillal ta käis ka lapsi ristitamas. Ja minu isal oli siis ilus saan ja päris hea jalaga hobune ka jooksis. Ja siis isa ütleb mulle, et: „Vii sa pastorihärra Hagerisse, et sealt köster viib edasi kirikumõisa ta.“ Noh, lähen siis viima teda. Niuke sulalund oli sadand öösse ja puud olid… Noh, see talitie tuli otse siia külasse välja läbi heinamaate ja metsa. Ja olid vajund niimoodi kokku need puud. Ja läheme, hobuse look laseb… Natuke võttis napsu ka seal ja siis siuke suur kasukas oli – hõlmad olid lahti iest ja istus siis seal saani peal mu kõrval. Ja look tõmbas lund alla ja niuke ilus päiksepaiste oli. Ja vanamees vaatab ringi: „Ossa jurrakas, küll täna tuiskab!“ Ma vaatasin – loll vanamees. Ilm nii selge ja ilus!
– Ja tema on siis teid ristinud kõiki?
Muidu tavaliselt köster käis. Aga siis see oli nagu usuvenna lapsed ja siis ta käis ristimas. Niukse kohtade peal. Aga muidu tavaliselt köster tegi seda tööd.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 36732
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 25.02.2022
Lisatud 25.02.2022 17:17
Viimati muudetud 25.02.2022 17:22
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, MD 492
Säilik
Pala