Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 229, 572/4 (4)
Täisviide ERA II 229, 572/4 (4) < Reigi khk., Kõrgessaare v., Kõpu k., Sepa t. – Nelli Rõmmel, Kõpu algkooli õpilane < Ann Rõmmel, 71 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:229LK1:572LK2:574Pala:4
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Ann Rõmmel Läänemaa, Reigi, Kõrgessaare v., Kõpu k., Sepa t.
71
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Nelli Römmel 1925
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Tegelased isik, vaimulik
Žanr muist, topon
Jututüüp Kaplimägi, Sankt Andrease mägi - vt ERA II 229, 520/3 (4)
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Sankt Andreasemägi
Vana maakond Läänemaa
Kihelkond Reigi
Vana küla Mägipe
ERA kood Rei_Kalana_02
Uus maakond Hiiu maakond
Uus küla Kalana
Koht 2
Objekti nimetus Kaplimägi
Vana maakond Läänemaa
Kihelkond Reigi
Vana küla Mägipe
ERA kood Rei_Kalana_01
Uus maakond Hiiu maakond
Uus küla Kalana
Tekst
Kaplimägi.
Kõpu poolsaarel, umbes paar kilomeetrit Kõpu külast põhja pool, asub Kaplimägi. Mägi on umbes kilomeeter lai ja poolteist kilomeetrit pikk. Vanarahva jutu järele olevat mägi oma nimetuse saanud järgmiselt. Sellel Kaplimäel asunud kabel, kus ümbruskonna rahvas käis jumalateenistust kuulamas. Õpetajaks olnud Krull. Kuna mäele ronimine olnud õpetaja meelest liiga raske, läinud ta ühel hommikul vara enne rahvast sinna ja süüdanud kabeli põlema. Ise tulnud Kõpu külla Leesigu tallu ja pidanud seal rehekojas järgmise jutluse: \\\\\\\"Oleks kõik maailma mehed üks mees, küll see oleks aga siis suur mees. Oleks kõik maailma puud üks puu, küll see oleks aga siis suur puu. Oleks kõik maailma kirved üks kirves, küll see oleks aga siis suur kirves. Ja kui siis see suur mees võtaks selle suure kirve ja raiuks selle suure puu maha lit-laterdi-laatsti.\\\\\\\"
Kaplimägi on merest kerkinud. Mäe idapoolsel küljel asub väike liivaseljandik, mida nimetatakse Sankt Andrese mäeks. Selle nime olevat ta saanud sellest, et siis, kui mägi oli veel vee all, jäänud üks Rootsi laev sinna kinni. Laevakapteni nimi olnud Andres ning see asunud sinna mäele elama. Lõpuks jäänud aga sandiks ja kerjajaks ning sellest peale hakatudki mäge hüüdma Sant Andrese mäeks, mida aga pärastpoole ümber ristiti ja praegu kutsutakse seda mäge Sankt Andrese mäeks. Kaplimäe lõunapoolsel küljel asub kivivare, mis sinna olevat Krimmi sõja päevil veetud. Sinna tahetud ehitada vale tuletorni, et eksitada Inglise sõjalaevu. Tuletorni ehitamine jäänud aga millegipärast pooleli ja tuld näidatud mäel asuva suure haralise männi otsast. Selle männi otsast käinud Kõpu küla mehed hülgejääd vaatamas ning nii mõnigi praegune vana mees on oma poisikesepõlves sinna otsa roninud. Kord üks mees, kes olnud männi otsas hülgejääd vaatamas, kuulnud, et keegi hüüdnud: \\\\\\\"Vaarao! Vaarao!\\\\\\\" Mees läinud hääle suunas edasi, leidnud jäljed, nagu oleks keegi midagi taga lohistanud. Mees läinud edasi ja leidnud mäe külje pealt hülge, kes olnud pime ja nähtavasti sellepärast eksinud. Löönud siis hülge maha ja viinud koju. Kui Kaplimäel mets maha põles, põles ka maha suur ja vana mänd. Praegu on aga mäele kasvanud mets ning sealt ei näe kuigi kaugele.
Lisaandmed
Tekstimärkus Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras [kabel/puu/vesi]
Sisu kommentaar Peaaegu sama vt. ERA II 229, 520/3 (4) < Reigi khk., Kõrgessaare v., Kõpu k., Lauri t. - Hilja Lauri, Kõpu algkooli õpilane < Gustav Lauri, 59 a. (1939)

PP?
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 35769
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 03.03.2020
Lisatud 20.06.2012 15:31
Viimati muudetud 03.03.2020 14:57
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 229
Säilik
Pala