Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM II 405, 636/9 (1)
Täisviide RKM II 405, 636/9 (1) < Vändra khk, Vändra v, Lüüste k, Lüüste-Ülijõe t - Salme Karro < Aadolf Nuut, 47 a (1983/4)
Viite osad Kogu:RKM IIKöide:405LK1:636LK2:639Pala:1
Kogumisaasta(d) 1983, 1984
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Aadolf Nuut Pärnumaa, Vändra
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Salme Karro
Teksti sisu
Objekti liik kivi, auk/lohk
Tegelased isik
Muud märksõnad surm, ohverdamine
Žanr j
Jututüüp Hiieaugud, hiiekivi ja lõhutud tõnnikivi Lüüstes, mille lõhkumise tagajärjel mitu inimest surma saanud
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Hiie kivi Ehrenpreisi rändrahn
Rahvapärane nimi Ehrenpreisi rändrahn
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Vändra
Vana vald Vändra
Vana küla Lüüste
Vana talu Lüüste
ERA kood Vän_Lüüste_04
Uus maakond Pärnu maakond
Uus küla Lüüste
Märkus Lüüste pool jõge ?
Koht 2
Objekti nimetus Tõnni kivi
Rahvapärane nimi tondikivi, vanapagana kivi, nõiakivi
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Vändra
Vana vald Vändra
Vana küla Lüüste II
Vana talu Lüüste-Ülejõe
Täpsem asukoht Hävinud
ERA kood Vän_Lüüste_02/Tagassaare_08
Uus maakond Pärnu maakond
Uus küla Tagassaare
Koht 3
Objekti nimetus Hiieauk
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Vändra
Vana vald Vändra
Vana küla Lüüste
Vana talu Lüüste-Ülejõe
ERA kood Vän_Lüüste_01/Tagassaare_07
Uus maakond Pärnu maakond
Uus küla Tagassaare
Tekst
Juba aastaid tagasi mainis Suurejõe kolhoosi liige, kadunud Hilda Nuut, et nende, endise \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Lüüste\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"-Ülijõe talukrundil kannab üks maatükk hiieaugu nime. See maalapikene asub Lüüste hoonetest umbes 400-500 m. kaugusel, Pärnujõe Kurgjapoolsel kaldal. Seal on suur kivirahn, sügava lume tõttu jäi mul seal lähedal käimata. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Lüüste\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" t. pererahvas aga kinnitas, et ohvrilohk kivil puuduvat. Kivi ise aga seisab mõni meeter Pärnujõest eemal, seal pidi olema haua koht. (Sügav.) Praegu on seal lepavõsane kolhoosniku karjama. Kivi olevat kunagise \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Looduse Seltsi\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" kataloogis Ehrenpreisi rändrahnu nime all.
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Lüüste\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" perepoeg Adolf Nuut jutustas, et seal jõekalda lähedal pidid olema, teadmata kuidas tekkinud, augud.
Ennemalt Lüüste talu leotas neis oma linu. Seda kivi on ka hiie kiviks nimetatud. Kivist on augud umbes 100 m. kaugusel [pag 637] \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Lüüste\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" talu Tõnnivakast ja ka seal lähedal olnud kivist, kuhu oli salaja ande toodud oli elumajal. lähemal. (Vaskraha, linte j.m.s.) Aga et see kivi jäi ette teetrassile, kust hobuveokitega mööduti kurvi tehes. See kivi jäi ette siis, kui masin saabus külla.
Naabertalu \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Viidika\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" Jürgensteinid muretsesid oma tallu traktori ja Jüri Jürgenstein lõhkas selle kivi 60 aastat tagasi. Räägitakse, et ümbruskonna elanikud olid küll Jüri palunud, et ta seda kivi mitte ei puutuks, kuid Jüri pidas rohkem oma huvisid silmas ja lõhkas kivi kas 59 või 60 aastat tagasi. Tolleaja rahvas oli kartnud veel õnnetust sellest tulema.
Olgu märgitud, et masina omanik Jüri Jürgenstein sai õigepeatselt surma. Põhjuseks oli traktori ja haagise vahel tiiskli puudumine, seda asendanud mingi kett. Rinnakust alla minnes oligi palgikoorem jooksnud traktorile otsa, ja tappis traktori roolis olija.
[pag 638] Et see oli aga kultuse kivi, oli tal tollel ajal alles küllalt suur kultuslik tähendus.Alles 1951. a. kuulsin siin arvamust, et Jürgenstein sai ainult sellepärast surma, et lõhkas ohvrikivi.
Kuskil 60-date aastate sees sai samal teelõigul surma Jüri Jürgensteini pojapoeg Leo Augusti poeg; hukkus mootorrattaga. Jälle seostati seda õnnetust kivilõhkamisega. Sama suguvõsa ja teelõik sama, kus kivi lõhati!
Siin nagu elaks kaksik usk, nii kiriku usk ja vana usk. Hiieaugu kivi kohta arvas Adolf Nuut, et võib olla sõja olukorras suuri rändrahne kasutati peite paikadeks. Et hiljem ellujäänutel kergem kätte saada. Õue kivi, mis lõhati, nimetatud veel: tondikivi ja vanapagana kivi, nõiakivi. /.../
Lisaandmed
Sisu kommentaar PP 2019 Laura
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 35504
Sisestaja Laura Mäemets
Sisestuskuupäev 15.08.2019
Lisatud 15.08.2019 18:42
Viimati muudetud 15.08.2019 19:11
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM II 405
Säilik
Pala