Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H I 9, 295/6 (32)
Täisviide H I 9, 295/6 (32) < Vändra – A. Suurkask (1897)
Viite osad Kogu:H IKöide:9LK1:295LK2:296Pala:32
Kogumisaasta(d) 1897
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Anton Suurkask
Teksti sisu
Objekti liik hiis, mägi
Žanr j
Jututüüp Aru talu heinamaal väike hiieküngas. Vanasti künkal tammed, tammede all seitsme lohuga ohvrikivi, enam pole
Vändras palju hiiekohti. Tähtsaim Hiiekõnnu hiiemägi,vana hiiepuu. Puu all paekividest ohvrialtar. Pärnumaal ebausk kadunud, kuid ohvrikohad au sees.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Hiiekõnnu hiiemägi, hiiepuu
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Vändra
Vana küla Kastna
ERA kood Vän_Kastna_01
Uus küla Kastna
Koht 2
Objekti nimetus Aru hiieküngas
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Vändra
Vana küla Oriküla
ERA kood Vän_Oriküla_02/Tagassaare_05
Uus maakond Pärnu maakond
Uus küla Oriküla
Tekst
Aru hiie küngas.
Pärnumaal Uue-Vändra vallas Orikülas, Aru talu heinamaal on üks väike mäe küngas, mida \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"hiieküngas\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" nimetakse ja rääkidakse, et sääl vanal ajal kena hiie puu salk - tammed kasvanud ja /pag 296/ nende al olnud üks seitsme ümarguse vaagna sarnaste lohkudega ohvri kivi.
Praegusel ajal on hiie tammed jäljeta kadunud ja ka seda seitsme augulist ohvri kivi pole enam kusagil näha. Võib olla, et Sakslased seda hiie hävitamiste ajal on maa sisse lasknud.

Vändras on oma hiie paikade poolest hästi õnnistatud, sest enamiste igas külas on oma hiie koht olnud, aga kõige tähtsam kogu Vändra kihelk. hiie kohtadest on siiski Lelles - Hiiekõnnus olev hiie mägi, mis ütlemata kõrge ja suur mägi on, kust Tallinnamaa metsad ja mõned küladki ära paistavad. . Mägi kõrge. Keset mäge on veel praeguste üks madal, aga õieti jäme ja vana hiiepuu, mille al ohvri altar olevat pae kivi tahvlitest üles laotud. Selle hiie mäe pääle olla väga palju rahvast kokku käinud, ka Harjumaalt ja Läänemaalt. Mäe küljed on väga järsud. Vanal ajal kasvanud veel hulk teisa hiie puusid selle mäe turjal, kuna nüüd ainult üks veel on järele jäenud. Nagu selle mäe turjalt väga kaugele võib vaadata, nõndasama paistab ta ise ka väga kaugele oma turjal oleva hiie puuga ära. - Ehk küll nõnda palju - kui naljalt ühesgi Liivmaa kohas ei ole - hiiepaikasid Vändra kihelk. on, siiski aga ei ole täna päeval nende Vändra rahva seas enam seda leida, et midagi veel saab püha hiie paikade ohvriteks, iseäranis haiguste pärast viitud, nagu seda Läänemaal aga nii väga palju veel ette tuleb. Ka peavad Vändra rahvas esivanemate mälestuse kohti auu sees, ega hävita neid narride kombel ära.
Lisaandmed
Sisu kommentaar pp MR 19
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 35443
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 13.08.2019
Lisatud 16.04.2017 16:05
Viimati muudetud 13.08.2019 20:12
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H I 9
Säilik
Pala