Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM II 157, 359/63
Täisviide RKM II 157, 359/63 < Tori khk., Tori v. - Erna Tampere < Mihkel Tilga käsikirjast \\\"Külastame esivanemaid\\\" (1963)
Viite osad Kogu:RKM IIKöide:157LK1:359LK2:363Pala:
Kogumisaasta(d) 1963
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Mihkel Tilk Mihkel Tilga käsikirjast Pärnumaa, Tori, Tori v.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Erna Tampere
Teksti sisu
Objekti liik küla, talu
Tegelased jumalus
Žanr uk, uk med
Jututüüp Puista, Siiraku, Altma Tõnnidest; 1868 a Levi k lastel surmav kõhutõbi - Altma Tõnn hävitati, suremus lakkas
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Siiraku tõnnivakk
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Tori
Vana küla Altküla
Vana talu Siiraku (Viinahaua 164)
Uus maakond Pärnu maakond
Uus küla Rätsepa
Koht 2
Objekti nimetus Altma tõnnivakk
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Tori
Vana vald Tori
Vana küla Levi
Vana talu Altma (Levi 113)
Uus maakond Pärnu maakond
Uus vald Tori vald
Uus küla Levi
Koht 3
Objekti nimetus Puista tõnnivakk
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Tori
Vana küla Puista
Vana talu Puista 141, 142
Uus maakond Pärnu maakond
Uus küla Jõesuu
Tekst
Tõnnid.
Kuulsam neist oli Puista Tõnn. See nahast ja takkudest valmistatud must oinakuju, mille ees peaga vaagen, seisis Puista Kornfeldti aidanurgas. Anded visati tema ette, aida alla või pisteti seinapragudesse. Aegade jooksul oli kogunenud ümber kuju ja aidaaluse prahihunnikud. Tõnn ise \\\"käis\\\" tihti mitmel kujul väljas kirikulisi kiusamas, Torilaane Tõnniga kaklemas või muud paha tegemas. Head temast kuulda ei olnud. Kord Tõnn löönud Kaupmehe mammal kirikuteel jalad alt ära, ise naernud. Pääle Tõnni laskmise saanud mamma terveks.
Puista perenaine pahandanud ohvriannete üle: \\\"Lähen ja kusen Tõnnile silme vahele, mis see on, veetakse aga kõige paremat!\\\" Pääle selle hakanud tal riist paistema, läinud hulk aega ja andeid, kui paranes.
Et viimasel ajal Tõnn ikka kurjemaks muutus, külarahvas nurises ja pererahvas nägi, et Altma Tõnni hävitamisele õnnetusi ei järgnenud, hävitasid ka oma Tõnni. Süüdati kuivadest hagudest ja puudest tuleriit, kuid Tõnni ja tema andeid pääle viies tuli kustus. Siis visati praksuvad ja susisevad Tõnni riismed lihtsalt jõkke. Hiljem leiti siiski aida alt andeid ja seinapragudest metallrahakesi, mis sinna toodud inimeste poolt, kel Tõnnist kahju oli. Aidaaluse ümberkaevamisel saadi sealt suurem panus vaskraha.
Siiraku Tõnn olnud samuti kas kuivatatud või täistopitud must oinas, valge märgiga küljel. Oli seisnud aidalakas, kuhu viidud andeid. Kord külapoisid vedanud ta säält jõe äärde lepikusse, hiljem Siiraku peremees hoidnud teda keldris.
Altma Tõnnil olnud poisi kuju. Harilikuks andeks oli lusikatäis soola, seotud riidenutsakusse, mis visatud Tõnnile vastavat soovi öeldes aida alla. Pidulikuks andeks oli väike nukuke (titt): soolanutsakust peakese külge, millele tehti ka nägu ja juuksed, seoti väike, väljaõmmeldud särgike. Külvi ja rehe ajal annetatud veidi viljateri.
1868. a. oli Levi laste hulgas kõhutõve tõttu väga suur suremine. Arvati olevat Altma Tõnni süü. Vihased peremehed tulid kokku ja otsustasid kurja hävitada. Üks neist laadis püssi hõbevalge ja pastlanõelaga ning tagurpidi jalge vahelt laskis paugu Tõnni suunas. Kõik teised võtsid siis tõnnivaka mitme hargi otsa, viisid jõe äärde ja pildusid kaugele vette. Pääle selle lakanud suremine, haiged lapsed paranenud.
Altmale jäi esialgu siiski oma jaoks kambri otsel andeviskamise koht.
Lisaandmed
Tekstimärkus Sisestas USN, redigeeris Mare Kalda [tõnn]
Sisu kommentaar pp PV 19
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 35275
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 19.06.2019
Lisatud 19.06.2019 10:50
Viimati muudetud 19.06.2019 10:50
Andmed Kivikeses
Säiliku viide
Säilik
Pala