Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide Lill 2009, 31/2
Täisviide Lill, Mari-Liis (koost.) "Pärispea lood", 2009, lk 31/2
Viite osad Kogu:Köide:LK1:LK2:Pala:
Kogumisaasta(d)
Teksti sisu
Objekti liik küla
Muud märksõnad perekonnanimi
Žanr andm
Jututüüp Pärispealased ja ümberkaudsed võtavad tagasi oma põlised rootsi ja soome nimed: Varma, Jakula, Linholm, Sandström, Kalholm jm.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Pärispea küla
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Kuusalu
Vana küla Pärispea
Tekst
Nimetagem asju perekonnanimedega
01.01.1834 saavad nii Pärispea kui ka teiste ümberkaudsete külade elanikud omale perekonnanimed, mida on küla peale kokku 41, s.t. üks nimi keskmiselt seitsme elaniku kohta. Enamik nimedest oli rootsikeelset päritolu ja laenatud nähtavasti Soome rootslastelt, kellega rannarahval oli tihedam läbikäimine. Nõnda arvas vähemalt koduloo-uurija G. Vilbaste, aga randlased olid tema väitele tugevasti vastu.
Rootsi ajal Soomest külasse sisserännanute hulgas oli nii soome kui rootsi rahvusest inimesi, viimaseid isegi rohkem, sest Soome saartes elasid sel ajal peamiselt rootslased. Seega vastandina G. Vilbastele, pärimuses ja osalt dokumentidena säilinud väidete alusel, ei võtnud pärispealased endale nime mitte kellegi eeskujul, vaid said hoopis oma kunagise perekonnanime tagasi, igaüks vastavalt päritolule. Soome nimed olid näiteks - Varma ja Jakula; Rootsi omad - Linholm, Sandström, Kalholm jpt. Ehk siis nad võtsid tagasi oma esivanemate nime, mida oli suust suhu edasi pärandatud, kuna see pärisorjastamise läbi ära oli võetud ja ees- ning talunimega asendatud. Peale nende said mõned perekonnad ka eesti, vene ja saksa nimed, kuna peale Põhjasõda oli leidunud sisserändajaid ka Lõuna-Eestist ja Venemaalt. Kohalikud perekonnanimed on osaliselt säilinud, nii nagu nad 1834. aastal pandi - Linholm, Kalhom, Bergström, Lilleberg jt.. Osa nimesid on aja jooksul muutunud, nagu Niiström, Niiholm ja Ruukholm.
Põhjasõja-järgsest sisserändest on jäänud sellised nimed nagu Varma, Jakula, Liikanen, Tommula, Nakström, Vagiström, Kalberg, Blomkvist, Jablokov, Vassiljev jt.
/.../
Lisaandmed
Kirjandus Lill, Mari-Liis (koost.) "Pärispea lood", MTÜ Pärispea Seltsimaja; 2009
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 35072
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 01.05.2018
Lisatud 01.04.2019 19:28
Viimati muudetud 02.04.2019 04:19
Andmed Kivikeses
Säiliku viide
Säilik
Pala