Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 165551/2 (5)
Täisviide E 165551/2 (5) < Kronstat < Vaivara - D. F. Roosipuu (1895)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:165551LK2:16552Pala:5
Kogumisaasta(d) 1895
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
D. F. Roosipuu
Pala päritolukoht Virumaa, Vaivara
Teksti sisu
Objekti liik kivi
Tegelased vaimolend, prohvet
Žanr j
Jututüüp Tornikivi, mille otsas käis \"rahvaprohvet\" nõu saamas ja pärast andis rahvale nõu. Seos kolme kuusega? Kivisse raiutud trepp. Kivil nähtud vaime.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Tornikivi
Vana maakond Virumaa
Kihelkond Vaivara
Vana küla Laagna
ERA kood Vai_Laagna_
Uus maakond Ida-Viru maakond
Uus küla Laagna
Märkus ilmselt hävinud. A. Kaasiku \\\\\\\\\\\\\\"Pühapaikade teejuhis\\\\\\\\\\\\\\" samastatud ekslikult Kanepkaela kiviga
Tekst
Torni kivi
Ligi Sõmer kalda kuuskesid, otse kohe õhtu poolses Sõmer kalda otsa kohas, seisab üks suur kivi, tema nagu /või: nõgu? nägu?/ on ühe torni moodi, jämedus on arvata pool teist kuni kaks sülda, kõrgus aga poole suurem, ligi neli sülda. Kive külge mööda on Laagna mõisa poolsest servast treppi astmed tehtud, need on küll tükati puruks tehtud, aga siiski on neid veel kaunis selgeste tunda. Kive ümber kasvab väga paksuld igal pool pähkla puid, ja kibuvitsasid.
Mitme saja aasta eest oli see kivi üle Eesti maa igal pool kuulus, ja tuntud, selle kive juures oli üks kord vanal ajal üks suur nõu pidamise koht olnud, kui maal kuskil pool sattus üks ehk teine asi ette tulema, mille üle oli tarvis nõu pidada, siis rutati kohe torni kive juure ja säält leiti alati head nõu.
Torni kive juures oli ka üks mees elanud, kes keigile head nõu teadis anda, iga kord, kui keegi tuli tema käest head nõu küsima, siis ronis ta kive otsa, ja natukse aja perast kui ta maha tuli, siis oli tal head nõu küllalt anda. Selleperast et iga kord kui oli tarvis kive otsa nõu tooma minna, oli raske ilma treppiteta ronida, selleperast andis ta ta rahvale üht nõu mis /väga varsi?/ heaste korda läks, selle hea nõu tasumiseks tulivad mitmed kive töö /teggad?/ kokku, ja tegivad paikadega head ülesse käimise treppid, nüüd oli nõu mehel kerge kive otsa ronida ronida. Selle eest aga andis ta rahvale rohkel mõõdul keik sugu head nõu. Kord oli Eestlased sõtta valmistamas, ja ei teadnud nõu - pag 16552 - mill viisil vägeva vaenlase vastu minna, need läksivad jällegi nõu mehe juure nõu küsima, ja tema andis nõu, et vaenlase vastu otsekohe minna, ei sa mitte hea olema. Ja siis kui vaenlast ära ootada, kui ta natukese kaugemale Eesti maa sisse saab tunginud, siis tema kallale /kudakki?/ viisil salaja tungida, siis saab Eesti rahva käsi sõja käigil heaste käima. Kõik rahvad kuulasid tema nõu andmist ja tegivad tema nõu järele, ja nende võit oli sõjas suur ja täieline. Nüüd tegivad rahvas selle targa nõu eest tänu tunistuseks, uued head elu majad, ja tõivad tale mitme sugusid kallid andeid. Kaua aega elas ta, ja sai väga vanaks, ja andis rahvale alati head ja kasuliku nõu.
Torni kivi seisab tana pääv veel ika selle sama koha peal kus ta tuhandete aastade eest on olnud, tema ümber kaudne kohtade olek on küll ennast mitmed moodi muutnud, seal kus enne suured metsad olivad olnud, on nüüd lage põllu välli, ja Laagna mõisa omanik harib tema ümber põldu. Ka targa nõu andja majadest ei ole nüüd järele jäänud kui aga üks kive hunik mille alune on maa sisse kui vundamendi viisil tehtud. Ka räägivad mõned tontide uskujad, et on kive pääl nähtud vanal ajal mitme sugusid vaimusid, aga uuemal ajal ei ole neid enam sääl näha olnud.
Lisaandmed
Sisu kommentaar pp MR 2018
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 34366
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 01.06.2018
Lisatud 01.06.2018 11:58
Viimati muudetud 14.12.2018 17:39
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik
Pala