Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 48, 682/3 (4)
Täisviide H II 48, 682/3 (4) < Karksi khk. - J. Kivisäk (1895)
Viite osad Kogu:H IIKöide:48LK1:682LK2:683Pala:4
Kogumisaasta(d) 1895
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaak Kivisäk
Pala kogumiskoht Pärnumaa, Karksi
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Tegelased uss, nõid/ravija
Muud märksõnad tapmine
Žanr j, topon
Jututüüp Uisamägi Timmu talu krundis. Kord üks tark mees põletanud kõik ussid ära, isegi viimaks ussikuninga enda
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Uisamägi
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Karksi
Vana vald Karksi
Vana talu Timmu
ERA kood Krk_Lilli_01
Uus maakond Viljandi maakond
Tekst
Uisa mäest
Karksi vallan Lõune puolsen nukan Timmu talu rundi sehen om uits suo mida Uisa suo õigats – ja ka üits mäekink ka sääl suo sehen mida Uisa mäes õikats. Nimelt selle peräst, et sääl enne vanast paillu uiske olevet ollu.
Üits kõrd olli sinna mäe pääle ka üits siante tark mies johtun mineme kes ka uisa sõnu olli mõisten. Ja ta nännu ka sääl mäe pääl suure hulga uiske üten kuhjan ja üits suur valge uisk punane hari pähän, ku maailma suur madu, ollu nende vähepide uiske keskpaigan.
Mehel tullu siiss ka hää nõuu mielte. Ta panten üte palgi mis uisa kuhja üits vakkama kaveten sääl mäe otsan ollu püistu ja tennu suure tule ümmerringi ja esi võten üte sää suure tookame kätte ja lännu esi palgi otsa üles ja muidugi mõisten ka si mies uisa kilt siis kutsun ta kikk uisa säält kuhjast oma manu ja siiss akanu nii uisa sinnapoule tuleme kikk mis järest sinna tulle tullu nii tulen ära kõrvenu.
Aga kigeviimändi tullu si suur uisade kuninges kah ja si tullu tulest läbi ja ei joule ka tuli talt suurepet viga tennu, tulbe või palgi ala kus si mies otsan ollu ja lönu ümmergpalgi kiirtu ja hakkanu üles mehe manu roomame. Aga mies löönu tookamege selle uisa kunigel ännä otsast ärä. Nuh siiss saanud si uisa kunigu veel õige vihatses ja akkanu kangest vissi ja vassi aama. Viimändi olli mies ta ikki ära tapen ja mies tullu palgi otsast maha. Sest ajast saandik ei joule sääl änäp ütte uiska nätt.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 34314
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 01.11.2018
Lisatud 01.11.2018 12:15
Viimati muudetud 01.11.2018 12:57
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 48
Säilik
Pala