Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 48, 484/6 (3)
Täisviide H II 48, 484/6 (3) < Karksi khk. - J. Kivisäk (1895)
Viite osad Kogu:H IIKöide:48LK1:484LK2:486Pala:3
Kogumisaasta(d) 1895
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaak Kivisäk
Pala kogumiskoht Pärnumaa, Karksi
Teksti sisu
Objekti liik talu, mägi, mets
Tegelased vaimolend, vaimulik, hiid/kurat
Žanr muist, topon
Jututüüp Kitsi talu ohvriaias elanud vanapagan, vene preester ajanud ta sealt viimaks välja. Koobamäe lähedal paks kuusemets, kus ka varem tondid elasid
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Koobamägi
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Karksi
Vana küla Mäeküla
ERA kood Krk_Mäeküla_06
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Mäeküla
Koht 2
Objekti nimetus Kitsi talu
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Karksi
Vana küla Karksi
Vana talu Kitsi
ERA kood Krk_Mäeküla_02
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Karksi
Tekst
Kitsi tontist ja tema vällä aamisest
Kui Karksi Kitsil vanapagan ollu sell aal ollu paks kuuse salk kohe Kitsi tee arge vahel praeguse (Rõngli talu Koobamäe ligidal.) Sääl ilmutet üteviisi möödakäijatel inimestel imelikuid nähtusi ööse ku mõni ütsik inimene sinna kotelel teed mööda minted jõuten siss kutsun siss kutsun vanapagan ta entel külälises selle kõrral ku ta inimest kutsun ilmuten ta ennast ka inimese näol seegi perast ei joule julgen kennigi sinna vaateme minna. Egä poolbe õhtu ollu pagantel sääl kuusikun kange vihtmine sääl vihut sis suuri ja väiksi paganit poolen ööni ütsinti ei joule julgen kennigi sinna vaateme minna kui kateksi sinna kuusikus lännu siss ei joole sääl kennigi kedägi nännu.

[Tähentus: Praeguses nimetatud koht on lage maa põlluks tehtud kus üks lohk (veelomp) sääl kohas on kus enne kuusik ollu säält lohu ligetalt olla 16-17 aasta eest lõhutud üks suur kivivare ärä sest et ta põllu sees olla olnud säält olla siis leitud mitud vanaaegseid käerõngaid ahelaid ja mitu risti. Vist on see üks rootslaste haud olnud.]

Kui Kitsil alle tondi elusive siss ollu neil sääl suur julgus ja voli inimeste üle ollu. Üits kõrd olli poisi jõmmiku Kitsi ohvri aijast vabare varte otsast vabare marju söönu ja om ka oma emädel anten marju siis pitsiten vanapagan neil poisi jõmbsiktel kaala ärä üteltes – Kas ma tõistel käsksi anda nüüdgi olevet olla neil meestel keda vanapagan pigisten pitsitamise armi kaala pääl. Sinna ohvri aija pääle ei tohite naisterahva rõõvit vähemat kui midagi panna.
Kui vene usk siiamaale tullu, siss heiten Kitsi talu rahvas vene usku ja vanapreester aanu siss vanapagane Kitsi talust vällä, nädal enne Jüripäeva siss lasken venepreester ohvri aija ärä lõhku. Meesterahvas kajunu sis ohvriaida lauvva alla sügäve augu maasisse. Sinna auku lasken preester siss ohvri aija puu ja laua sisse panna ja lasken mulda pääle matta. Siss pidänu pagan säält ära mineme ja ilma paikate oleme.
Sis käunu ta kolm ööd järgi mööda peremeest Lauri kiusamen ütelnu Lauril niinda mis sina minust kkiusat mian olen siin kavva aiga elännu anna miul asset peremees Laur juhaten ta sis Võrtsjärve. Vanapagan ütelnu sääl ei joule mitte nõglal ka set kus mia ometige sinna mahu. Sis jätten ta ometigi peremeest seekõrd kiusamist järgi ja lännu peremehe käsu pääle Võrtsjärve poole mööda Viira talu musta hobese seillän paganel ollu laijakiilaje laege kübär pähan. Sest ajast saantik kadunu Kitsi talust vanapagan ärä.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 34313
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 01.11.2018
Lisatud 01.11.2018 12:15
Viimati muudetud 01.11.2018 12:54
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 48
Säilik
Pala