Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 22, 283/6 (9)
Täisviide H II 22, 283/6 (9) < Halliste khk., Abja – J. Jung (1888)
Viite osad Kogu:H IIKöide:22LK1:283LK2:286Pala:9
Kogumisaasta(d) 1888
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaan Jung
Pala kogumiskoht Pärnumaa, Halliste, Abja v.
Teksti sisu
Objekti liik mõis, talu
Tegelased venelane, rootslane, valitseja
Muud märksõnad sõda
Žanr muist, topon, aj
Jututüüp Rootsi kuningas põgenenud Pulli talusse, kus peremees varjanud teda. Saapa talust saanud uue saapa. Saapa talu tehtud kolmeks - Hendrikhansu talus on raudkübar. Pulli talu põlenud ära, selle asemel Polli mõis
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Hendrikhansu talu
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Halliste
Vana küla Vana-Kariste
Vana talu Hendrikhansu
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Vana-Kariste
Koht 2
Objekti nimetus Saapa talu
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Halliste
Vana küla Vana-Kariste
Vana talu Saapa
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Vana-Kariste
Koht 3
Objekti nimetus Pulli talu
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Karksi
Vana küla Polli
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Polli
Tekst
Tõine jut räägis sellest jälle nõnda: Kui Venelise Rootsi väe Tuhalane kottel ärä olevet võiten, sis olevet Rootsi väe ülemp või kuningas Pulli talusse ärä pagenu, kelle asemel pirla Polli mõis om. Pulli talu peremees olevet pageja oma hobesega tagaajajate eest kohe Pärnu poole viinü, ja Kariste Saapa talusse jätten. Et tagaajaja aga nii kohe perän om ollu, sis ei ole peremees pagejat muu mõõduga ämp peitä saanu, kui ajanu ta ahju ja toppin paad ette. Tagaajaja tullu ka vasti sinna talusse sissi ja nõuden, kohe see pageja lännü? Peremees ütelnu, et ta kedägi pagejat ei olla nännü – ja sääden isi puid ahju suu pääl palama. Kül otsin nee kik talu hoone läbi, aga põle midägi löüden ja lännü oma teed. Sis võtten peremees kuninga ahjust vällä ja viinu oma hobesega jälle kohalte Pärnu randa, kust ta omale maale äräde olla pääsen.
Selle avituse eest olla Rootsi valitsus Pulli ja Saapa talu neile peremeestele igävesess peränduses kinkin, mille üle Saapa talul veel pirla vana kirjä olevet. Pulli talumaja olevet ärä palanu ja ka üten kingituse kirjä, mikeperäst sis Polli mõis sinna asemelle olevet ehitet.
See ehen nimetit Saapa talu om juba ammugi kolmes tett, kellest ütte neist Hendriku-Hansu kutsutas. Selle talu sehen om pirla veel üits sõamehe raudkübär, midä ehenpool kõneltit pageja Rootsi kuninga jagu öeltes olevet. Pääle kübäre olevat sinna talusse veel maha jäänu: üits suur mõõk, üits ravvast õda, üits laia teräge sõakirves ja üits puust sülläpuu sarnane riist. Neid viimsid asju ei ole ämp oleman. Kellest nu asja sinna om jäänu, ei tää see talurahvas muud rääki, kui et vanal ajal Villändi sillakohus egä aasta sääl talul olla kaeman käunu, kas nende sinna jäänu asje kottel maja katus terve om.
Nee Saapa talu ei ole eäleki mõisat orjanu, vaid olevat aga üte väikse summa raha kroonu kassasse massen, mis ka pirlaki nõnda om. Pääle nende om enne Uvve Kariste mõisa asemel ka sihandsi prii talusi kolm ollu, mis Vana taludes kutsutit. Kui umbes saja aasta eest Uvve Kariste mõis om asutet, sis olla nee talu säält katesa versta eemale Mõtsamõisa kõrtsi manu mõisa maa pääle säetet, kun neid pirla Vabamatsi taludes kutsutas, ken aga sellest saanti oma vana vabaduse ärä om kaotan.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 34277
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 30.10.2018
Lisatud 30.10.2018 23:20
Viimati muudetud 30.10.2018 23:28
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 22
Säilik
Pala