Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 256, 210/5 (14)
Täisviide ERA II 256, 210/5 (14) < Helme khk., Riidaja k. – Hans Martin < Juhan Anton, s. 1843 (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:256LK1:210LK2:215Pala:14
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Juhan Anton Viljandimaa, Helme, Riidaja k.
1843
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hans Martin
Teksti sisu
Objekti liik mõis, haud, kabel, mets
Tegelased mõisnik, vaimolend, isik
Žanr muist, topon
Jututüüp Põrgulaanes Striike kabel, kuhu maetud Läll, kes käinud peale surma kodus ja olnud eluajal erakordselt kuri. juba suremine olnud tal raske. Viimaks tehtud talle teine haud, kust ta enam välja ei käinud. Kabelisse läinud mees läks hirmust lolliks
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Striike kabel
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana küla Riidaja
Uus maakond Valga maakond
Uus küla Riidaja
Koht 2
Objekti nimetus Põrgulaas
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana küla Riidaja
Uus maakond Valga maakond
Uus küla Riidaja
Tekst
Põrgulaane koolnu.
Põrgulaane mõtsan om Striike kabel, mispärast sääl mõtsan igaüits üösel ei julge käia, aga om ka neid, kes kedagi es pelga.
Vana kabeli aal mateti kik surnu kabeli alla keldrisse, ainult vana Läll, kes kellegiga läbi es saa ja kellel vihahoog midagi midagi muud teta es lase, ku rööki läll-läll-läll, mateti kabeli kõrvale keldri moodu müürit hauda, sest tema heng es taha kudagi välla minna ja hauakeller müüriti pärast täisajamist mullaga viel päält ka kinni, et kuri heng välja ei saass.
Ja tema hauale es panda esigi risti mitte ta kurja tegude pärast, vaid pandi künka pääle suur üleni hauda kattev kivitahvel, millele saksa kiri oli sisse raiut.
Läll oli tige isegi oma proua ja seitsme poja vastu, ning tal oli vallan hulk sohilatsi, sest ta pidas endel manulisi ja nõud valla tüdrukuid üösess ende manu.
Töölisi kiusas ta rängasti taga ja piinas neid. Mõisa ehit ta kik uue hoone ja laske kive vedamise asemel veerite ja käsitsi edesi anda senikaua üte käest tõise kätte, ku manu saiave. Lubja tegemise jaoss oli tall esisugutse raua, mis prilla tema ehit kivi aite pääl seisave, ning teomehe pidive nende raudega lupja nõndakaua loppma, kuni ta nõnda sikkess läits, et veniv lubi raude üles tõsten raude külge jäi ja üten raudega üles tuli.
Aga peremihe lätsive salajase targa manu, ning lasseve ta henge ära nõidu ja Läll läts mitu aiga enne koolmist hullus.
Ta oli kaua haige, aga heng es lää välla ja ta vand hirmsasti. Koolmse päeva hommikus kogus terve mõisa vareseid täis, kes sääl hirmsasti vaakusid ja Läll esi kisendas koledasti kooljasängin.
Latse lugesive kik palvet ja ku ta ära koole, siss lendsive varesse ära, sest nema es taha koolnut enamb vaevate.
Aga pääle matmist hakkas koolnud kodun käima ja põrutas ega üöse mõisa usse pääle ja karjus: „Kae et sa mu mõisat ilusti hoiat ja põlde hästi arit.“
Hommiku vara luuse ta vilja müöda ja vaht, kudas nie kasvave. Ütekõrra oli pääle teorahva härra esi nännu, ku koolja kõnde kaara pidi, tõmmates kaara poorisid läbi sõrme, ning kaugele oli näta, kuda ta seemisnahkse kinnastega kaaru haaras.
Ja härra läts ära Polli elama ja alles ta vanem poeg asus Riidajasse mõisat pidama, kes laskse ka Põrgulaande vana kabeli uue kivist suurembe kabeli ehite, ning ku Lälle haud kabeli vundamendi müüri ette pütte, laskis ta sellele uue jällegi müürit haua kaevate ja vana müürit haud lõhuti ära ja Läll võeti välla.
Kirstu laua lätsive valla ja säält paist koolnu mustas lännu nägu, mis ei olnudki mädanenu, aga päeva käes kokku vajus nagu tuhk, aga kirst köideti üten proua kirstuge kevvega kokku.
Uus haud müüriti pääle mullaga täistmist jällegi kinni ja vana kivi tõsteti vastse kääbatsi pääle, ning sest saadik es käi Läll enam hauast vällan.
Ja Põrgulaane ja mõisa vahel tehti park ja õige tie läts mõisast kohe kabelisse, ning kabel oli oma musta istuva ingli ja kuldse ristiga juba aegasasti näta, ning inglil ja ristil õlis uur mõju Lälle pääle.
Aga sisski pellasive mõne viel edesi ja ku Toosi Aadu lollis läts, oli see öösel üten võetu kärbisse nõjal läbi akna kabeli roninu, säält mitte enam välja saanu ja kohalise elanigu enam koolnut Lälle, sest na täädsive, et ingel ja rist aviteve, aga kaugelt käija ollive pärastki viel hulk aiga hirmul, ku na Põrgulaanest läbiminevat tied käien öösel ümberkäija Aadu kisa kuulsive, või teda palja hammega kaugelt juosma näive, sest nad arvasive Aadut koolnut Lälleks.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 34017
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 14.10.2018
Lisatud 14.10.2018 21:18
Viimati muudetud 14.10.2018 21:25
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 256
Säilik
Pala