Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 256, 197/9 (6)
Täisviide ERA II 256, 197/9 (6) < Helme khk., Riidaja k. – Hans Martin < Juhan Anton, s. 1843 (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:256LK1:197LK2:199Pala:6
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Juhan Anton Viljandimaa, Helme, Riidaja k.
1843
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hans Martin
Teksti sisu
Objekti liik soo/raba
Tegelased nõid/ravija
Muud märksõnad ravimine
Žanr muist, uk med
Jututüüp Laugassoo, seal elanud üks tark vanamees, kes ravinud nii inimesi kui loomi
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Laugassoo
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana vald Lõve
Uus maakond Valga maakond
Tekst
Laugassuo ja selle viimane vana.
Lõve vallast Veisjärve puol om vanast ajast kuulsas saanu Laugassuo. Suo esi om nõnda põhjatu, et võõras inimene sinna sattute enamb eluge ei pääse, sest suo lauka om nõnda sügave, et inimene kui ka loom ülepää sinna sisse vajub ja päälegi nõnda sügavesse, et laugastest otsiden midagi ei leia, sest lauka põhja ei ulate üitski roigas ega saivas.
Aga mõne kohalise inimese, kel tieraa tääda, käive sääl kuremarje otsma ja kaugel suo sihen oma viel prillagi alla kuopa, kos sõja ja katku ajal inimese paon ollu.
Esigi pärast süda oma mõne inimese mõisa viha iest sinna pakku joosnu ja nie, kellel Laugassoo varjupaiga tääda ja tieraa tuttave, ei ole sellest kunagi mõisale kõnelnu ja sellepärast es saa mõis seda säält kätte, sest ta es tia, kos joosnu om ja pageja võis sääl kaua elade, ku sõbra aga talle söögimaterjali järgi viisive.
Kige vanemba inimese mäletive, et sääl koobasten, om viel teoorjuse ajal üits õige tark vanamies elanu ja kelle olemisest teadnu ainult nie üksiku, kel Laugassoo raa tiada ja kelle man inimese oma kaugelt käinud iki soo lähedail elave tiadjate juhil nie enda kui loomade hädade vastu abi otsman.
Aga üitskõrd, ku üits peremies jälle lännu oma haigele latsele rohtu otsma, es ole ta vanamiest enam leidnu, kas oli ta nüid kogemata laukasse vajunu, või enda surma tunden esi ennast enne oma viimse henge tõmbust mõnda lauka matnu, et ta mitte linde söögis ei jääss, aga sest ajast saadik jäigi tark vanamies kadunuks.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 34016
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 14.10.2018
Lisatud 14.10.2018 21:18
Viimati muudetud 14.10.2018 21:18
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 256
Säilik
Pala