Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 113, 208/9 (145)
Täisviide ERA II 113, 208/9 (145) < Saarde khk., Vana-Kariste v. - Jaak Sõggel < Karl Rein (1935)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:113LK1:208LK2:209Pala:145
Kogumisaasta(d) 1933
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Karl Rein Pärnumaa, Saarde, Vana-Kariste v.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. P. Sõggel
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased mõisnik, isik
Žanr j, topon
Jututüüp Tõõtsi-nimeline mees lahkunud mõisast ja rajanud metsa talu. Hiljem tunnustanud mõisnik teda selle eest. Ühest talust tehtud pärast kolm
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Tõõtsimõisa talu
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Halliste
Vana küla Sarja
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Sarja
Koht 2
Objekti nimetus Abja mõis
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Halliste
Vana küla Abja
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Põlde
Tekst
Abja Tõõtsimõisa saamise lugu.
Vanal ajal käinud Abja mõisas teol üks Tõõtsi nimeline mees, kes oma töö ja teoga kunagiste saskte hääks kiitmist ei suutnud ära teenida. Ku kubjas ega kilter ei sallinud teda. sellest siis tulnudki, et Tõõts laupäeva ohtudel, enne mõisast kodu minekut, alati peksa või ihunuhtlust saanud. See peksa saamine vihastanud Tõõtsi nii palju, et hakkanud aru pidama kuidaviisi saaks pääseda mõisa sakste viha alt.
Ühel pühapäeval sidunud Tõõts oma kimpsud-kompsud kokku ja rändanud naese-lastega kaugele põhja poole põlisesse metsa peitu, kus arvanud end oma perega härra viha eest varjul saavad olla – ometi, kas mõni aegi. Mäe külje siss eteinud koopad, mida tarvitanud omale päävarjuks. Edaspidi hakkanud ka oma elu ülespidamiseks põldu harima ja vilja kasvatama. Nii jäänudki Tõõts põlismetsa elama, kus ilma mõisahärra teadmata peidus olnud, kuhu aja pikku oma perega päris suure koha oli juba ehitanud.
Vahe pääl oli Abjas vanahärra ära surnud ja uus noorehärra asemele saanud. Too noorehärra olnud erk mees ja käinud ka sagedaste metsades jahipääl. Pika pääle oli noore härra kuulda saanud, et mõisast kaugel põhja pool, sügavad, pimedas laanes üks talu koht pidada olema, kus ka inimesi elavad. Härra võtnud nõuks seda kohta ülesse otsida. Ühel päeval võetutki teiste juhtide seltsis teekond ette ja pika otsimise varal leitud Tõõts pimedast metsast ülesse. Härra kiitnud pääle kauba veel Tõõtsi tööd ja tegu, ning jätnud ta oma koha pääle veel elamagi, aga määranud temale siiski veikese rendi maksu, mida Tõõts iga aasta pidanud mõisas ära tasuma. Kohale pannud härra nimeks Tõõtsimõisa.
Veel hiljem, jaganud mõisahärra selle koha kolmeks taluks, kuhu igasse talusse ise peremees saanud.
Ka meie päävil on alles Abja Perakülas kolm Tõõtsimõisa talu, kus iga talu ise peremehe käes pidada. Abja mõisat, niisama ka Tõõtsimõisat ei lahuta enam põline mets, vaid selle vahe pääl asuvad talu, talu kõrval, mis kõik müüdud.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 34003
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 13.10.2018
Lisatud 25.08.2018 01:41
Viimati muudetud 13.10.2018 14:31
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 113
Säilik
Pala