Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 113, 139/40 (94)
Täisviide ERA II 113, 139/40 (94) < Saarde khk., Vana-Kariste v. - Jaak Sõggel < Marie Sõggel (1933)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:113LK1:139LK2:140Pala:94
Kogumisaasta(d) 1933
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Marie Sõggel Pärnumaa, Saarde, Voltveti v.
Pärnumaa, Halliste, Uue-Kariste v., Taklaja k., Rabi t.
32
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. P. Sõggel
Teksti sisu
Objekti liik vald
Tegelased nõid/ravija
Muud märksõnad ravimine
Žanr uk med, biogr
Jututüüp Ravitseja Moia Maretist. Hiljem ka ta tütred ravijad
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Moia Maret
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Halliste
Vana vald Abja, Vana-Kariste
Uus maakond Viljandi maakond
Tekst
Moia Maret ja tükikene tema elu ning tööd.
Moia Maret, kes nüüd mõni aasta juba surnud, elas varemalt Abja ja Vana-Kariste vallas, ning oli kõigile tuttav oma koduste arstimiste poolest, sest abi otsijaid ja arsti tarvitajaid käis tema juures alati. Sellega teenis siis Moia Maret omale ülespidamist ja leiba, kasvatas oma lapsi ning meeski sai sellest mõnikord lahedamaid päevi tunda.
Arstimise juures tarvitas ta mitmesuguseid tempe ja vigurid ja sellega tõstis ta end rahva silmas suureste. Kõige enam tarvitas ta üht suurt, vana võtit, mida ta salaja pomisedes mitu korda järjest ringi pööranud. Pomisemine ja lugemine rohtude pääle, see olnud tal alaliselt viisiks. Kord jäänud Moia Maretel mees raskeste haigeks ning põdenud kaua raske kujulist valude pisteid. Küll Maret arstinud ja nõidunud, küll ta pusinud ning käänanud suurt võtit, kuid valud ei vähenenud ialgi. Mees lootnud ka, et naene teda viimaks ikka terveks teeb, aga need lootused tühinenud, mees jäänud enam haigemaks. Kui lugu ei paranenud, läinud mees ilma naese teadmata avaliku arsti juure ja avalikust arstist olnud abi, sest mõne päeva eest saanud mees päriseks terveks.
Kui hiljem Moia Mareti tütred haigeks jäivad, sest neil olid palged kärnas ja villisid täis, siis kadus ümbruskonna elanikkudel usk Marete arsti teadusesse, kuid eemal seisjad ei kaotanud oma usku ega teadmisi ning seda enam, nagu saatuse kiuste rutasivad nad Marete juurde abi otsima. Maret parantas küll oma laste haigusi, kuid haigused võtsivad nagu enam hoogu ja ei paranenud Marete parantuste tagajärjel.
Moia Marete kaks last olid tütred Mall ja Ann. Mõlemad on praegu naesed ja siis kui Maret suri, asusivad tütred elame teine teisest eemale ja algasivad emalt päritud küla tohtri tegevust. Mõlematel on siia maale tööd ja teenistust selles ammetis olnud, sest ligidalt ja kaugelt käivad abi otsijad.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 34000
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 13.10.2018
Lisatud 25.08.2018 01:41
Viimati muudetud 13.10.2018 13:41
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 113
Säilik
Pala