Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 163, 218/26 (30)
Täisviide ERA II 163, 218/26 (30) < Setu, Vilo v ja k — N. Ress < Irina Lepistik, 60 a (1937)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:163LK1:218LK2:226Pala:30
Kogumisaasta(d) 1937
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Irina Lepistik Setomaa, Seto, Vilo v ja k
60
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
N. Ress
Teksti sisu
Objekti liik kirik
Tegelased kurat, ametmees
Žanr muist, topon
Jututüüp Oleviste kiriku nime arvajale lubatakse kulda; rahvas kuuleb vanakurja naist lapsele laulmas, Olevi nimi teada, vanakuri uputab naise.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Oleviste kirik
Rahvapärane nimi Olõva kerik
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Tallinn
Vana küla Tallinn
Täpsem asukoht vanalinnas
Uus maakond Harju maakond
Uus vald Tallinna linn
Uus küla Tallinn
Tekst
Olõva kerikot ku lette, sis tuu tekkij (Vanakuri) ütel, et ku kiä ütles ar, mis kerigo nimi saa, sis saa tuu säidse püttö kulda. Kiäke saa-s tiidä, mis tuu kerigo nimi saa. Sis ülte, et vaja kaia’, kos tä kodo om. Sis kaete perrä, koes tä lätt. Minte sinna takah inne kikka kirgmist. Ni täl naane hällüt last (Vanakuräl) ja rahvas õks kuuld, ku tä hällüt: „Ää-ää-Ärdakene (et tä tütrel ka Ärdakõnõ nimi), a Ollõv kodo tulõ, tue säidse püttõ kulda.“ Saake-s tuud kulda, et nimi sai tiidä. Ni timä taht ar hinnäst uputada, et kost seo sai tiidä. Sis läts uputama, ni saa-es uputada, ni mõtõl, et vaja ar naane uputada, et mis tä nii last hällüt. Jäi timä tütär ka vaesõst ja eis läsäst mehest, ku uput ar naase.
Redigeeritud tekst
Olõva kerikot ku tette, sis tuu tekkij (Vanakuri) ütel, et ku kiä ütles ar, mis kerigo nimi saa, sis saa tuu säidse püttö kulda. Kiäke saa-s tiidä, mis tuu kerigo nimi saa. Sis ülte, et vaja kaia’, kos tä kodo om. Sis kaete perrä, koes tä lätt. Minte sinna takah inne kikka kirgmist. Ni täl naane hällüt last (Vanakuräl) ja rahvas õks kuuld, ku tä hällüt:
„Ää-ää-Ärdakene (et tä tütrel ka Ärdakõnõ nimi), a Ollõv kodo tulõ, tue säidse püttõ kulda.“ Saake-s tuud kulda, et nimi sai tiidä.
Ni timä taht ar hinnäst uputada, et kost seo sai tiidä. Sis läts uputama, ni saa-es uputada, ni mõtõl, et vaja ar naane uputada, et mis tä nii last hällüt. Jäi timä tütär ka vaesõst ja eis läsäst mehest, ku uput ar naase.
Lisaandmed
Kirjandus HVM II
Sisu kommentaar Olev; Olevi naine; Vp
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 33690
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 27.09.2018
Lisatud 27.09.2018 13:34
Viimati muudetud 27.09.2018 13:34
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 163
Säilik
Pala