Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 58, 257/67 (7)
Täisviide ERA II 58, 257/67 (7) < Karksi khk., Morna k. - M. Sarv < Marie Noorkukk, 50 a. (1933)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:58LK1:257LK2:267Pala:7
Kogumisaasta(d) 1933
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Marie Noorkukk Pärnumaa, Karksi, Morna k.
50
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Marie Sarv
Teksti sisu
Objekti liik kalmistu
Tegelased vaimolend, isik
Muud märksõnad varandus
Žanr paj
Jututüüp Pikem lugu, kuidas kaks meest püüdnud kulda leida - Juhan Tarn ja Mihkel Raid. Õisu sakste surnuaial näevad vaime. Kulda usuud olevat ka Loodi mõisa esimese häärberi ees. Pärast teevad mehed tarnile vingerpussi, kui ta Tuhalaane Kullese kalmest otsib
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Õisu sakste surnuaed
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Karksi
Uus maakond Viljandi maakond
Koht 2
Objekti nimetus Kullese kalme
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Paistu
Vana küla Tuhalaane
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Tuhalaane
Koht 3
Objekti nimetus Loodi mõis
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Paistu
Vana küla Loodi
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Loodi
Tekst
Kulla otsimise lood.
Sääl sellesamas Õisu sakste ühes hauas teatud olevat kulda. Õisu metsa ääres, aga Morna maa pääl on praegu alles see väike maja, milles elanud üks mees Juhan Tarn. Rahvas kutsunt teda Kompsi Tarn. Tal olnud niisugune väike kolme jalaga puu pingike, sellega katsutud tulevikku ja kõiksuguseid asju ette ja kupu laskja olnud ta ka. Karksimõisa päralt oleva Turvaveske peale elas omaaegne kuulus sepp Mihkel Raid. (Suure ilma sõja ajal ta sures Venemaale ära, kus ta sell ajal elas oma väimehe juures.) Need kaks meest olnud siis kulla otsimisel kambas. Tarn, olnud koha teadja, ja Raid’i poolt olnud puurid, hobune sõiduks ja raha viina ostuks. Mindud siis kord ka sinna Õisu sakste surnuaiale, et ühe Sieversi hauast kulda välja võtta. Muidugi öösel. Võtnud haua kivi juba üles, kui äkki hakkand hirmus torm, et tahtnud neid suuri puid kõik maha murda mis sääl ümber kasvavad, neil hakand hirm, võtnud riistad kokku, hobusel pääle ja minema. Saanud metsast välja poole tee võtta, kui hobune jäänud paigal, enam ei läha. Vana Raid läinud vankrist maha, et vaadata, mis hobusel ees on. Tal tulnud hädaga üks vana kuns meele, et pidada läbi hobuse rangide vaatama, siis nägevat ära, ja näinudki, kui kolm suurt oorin siga olnud ree taolise asja ees, ja hakkanud üle tee pahema käe poole metsa minema. Ree raudade alt joosnu tule joad välja ja olnud ühes nii hirmus krigin ja kärin, et pää luust käind läbi. läinud siis uueste vankris, ja hobune hakanud ka minema, aga mehed pole enne kumbagi sõna lausnud kui metsast väljas. Siis Raid küsinud, kas nägid ka midagi? Jah, nägin küll ühte imelikku pilti, kolm siga vedasid midagi. Raid oli muidu nii kange, kes alati kinnitas et kuradid ka ei karda, aga sell kord olnud tal küll hirm, nii kui ta ise oli minu mehele jutustand, kui see tema juures töös oli.
Kulda teadnud nad veel olevat, esimese Loodi mõisa värava eest 35 sammu lõuna poole. Aga kus kohal esimene Loodi mõisa häärbäär asunud, seda ei teadvat keegi enam. Praegune mõisa olevat kolmandal kohal, nõnda et seda kolme püti kulda ei mõistnad kuskilt otsida. Siis teadnud nad veel, et Morna tuuleveski mäe sees pidand olema, aga need tääted olnud neil endil ka segased, käinud kül ka katsumas. Vanal old niisugused puurid, et vindiga käind tükid otsa ikka pikemaks. Neid kulla otsimise lugusid oli vana Raid ise jutustanud muidugi siis, kui otsimised olid nurjunud. Veel käinud nad Tuhalaanes ühe vana Kalmemäel otsimas. Kullese kalme. Tuhalaane kirikumäe all on suur kivi. Kivi kõrvalt jookseb allik välja. Sääl kivi külje all teadnud Tarn ka raha olevat. Raid pole sinna enam kampa läinud. Üle järve tõisel pool olnud mõisa kõrts Kutsiku. Kord Tarn otsind kõrtsis kambamehi. Seni läinud mõned viguri mehed kivi juure, teinud väikse tule maha, kõlistand katkisi õlle pudelid, vana pada olnud ka katki löödud. Tõised jälle kutsund vana Tarni kõrtsist välja vaatama ja kuulama, kui vanapagan rahaga läind kui kõlin, ja Tarn jäänd ilma. Seda kõrtsi nalja jutustas üks vana mees nimega Hans Hindas siis kui elasime sääl lähedal.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 33585
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 24.09.2018
Lisatud 24.09.2018 17:54
Viimati muudetud 24.09.2018 18:08
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 58
Säilik
Pala