Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 15, 149/50 (6)
Täisviide ERA II 15, 149/50 (6) < Saarde khk. - Jaak Sõggel (1919-1929)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:15LK1:149LK2:150Pala:6
Kogumisaasta(d) 1919, 1929
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaak Sõggel kogujalt
Teksti sisu
Tegelased nõid/ravija
Muud märksõnad ravimine
Žanr uk med, biogr
Jututüüp Vähja Ann - arstis rabandusi ja maalisi. Oli tuntud ka kaugemal.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Vähja Ann
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Paistu
Vana vald Holstre
Uus maakond Viljandi maakond
Tekst
Vähja Ann. Elas Viljandimaal, Paistu kihelkonnas Holstre vallas, kus tema tegevus kõige kuulsama tipuni ulatas. Vähja Ann oli kogu kuulsam rabanduse ja maalise haiguse arst kodu ümbruses, niisama ulatas ka kaugele tema tegevus. Arstis ka kuutõbisid ja teisi laialt tuntud alalisi haigusi. Abiotsija pidi arstile viima poole toopi viina, siis vaatas arst viinakirjast ja teadis selle järel jutustada haiguse sündimist, kestvust ja kogu muud sellesse puuduvaid teadmisi, sääl juures oma arsti teaduse osavust põhjendades.
Vähja Ann oli kuulus kodus ja kaugel, tema austajate ringkond oli suur ja seda tunnistab ka see, et tema kodu õuest hobuste järg ialgi ei lõppenud. Oli ka õige tihti neid kordasid, kui abi otsijad päevas kümme, mõni kord koguni palju rohkem käisivad. Nende ridade kirjutaja käis kord poisikesena kellegile hobuse juhuks, kes Vähja Anne juures arsti abi tarvitas. See kord pidivad arsti abi tarvitajad tundide kaupa ootama, enne kui ette saivad. Et talu tööd ja toimetusi kuidagi ei takistaks, oli siis vastuvõtmise kohaks ait säetud. Kõik toimetus ja tegevus sündis suures saladuses, kus üks seda teadma ei pidanud, mis teisele õpetadi, ehk mida teise aigusest mõisteti või arvati.
See aasta jäi minul teadmataks, mil Vähja Ann suri, kuid pääle tema surma asus tema väimees ämma asemele maa arstiametisse. Väimehe töö rahva tervise parandamise alal, ei tõusnud aga kuigi suure kuulsusele, kuid veikselt ajas ta seda äri ikka edasi. Vähja Anne nimi jäi Paistu kihelkonda kauaks ajaks rahva suhu elama.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 33550
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 23.09.2018
Lisatud 23.09.2018 21:35
Viimati muudetud 23.09.2018 21:44
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 15
Säilik
Pala