Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 15, 145/7 (2)
Täisviide ERA II 15, 145/7 (2) < Saarde khk. - Jaak Sõggel (1919-1929)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:15LK1:145LK2:147Pala:2
Kogumisaasta(d) 1919, 1929
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaak Sõggel kogujalt
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased nõid/ravija
Muud märksõnad nõidus, elatusala, ravimine
Žanr j, uk med, biogr
Jututüüp Kuninga vana Hans. Kuninga talus elanud ja tegutsenud maa-arstist, kes oskas nii ravida kui ka vargaid püüda
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kuninga vana Hans
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Paistu
Vana vald Kaarli
Vana talu Kuninga
Uus maakond Viljandi maakond
Tekst
Kuninga vana Hans
Õige nimi Hans Lensin. Elas Paistu kihelkonnas, Kaarli vallas Kuninga talu omaninu veel a. 1888, kus ta veel Saare talus sel samal aastal kaevusoone võtmise juures tegev oli. Kuninga vana Hans algas oma nõia- ja arstimisetegevust juba palju varem, siis kui ta Heimthali vallas Masa kõrtsis kõrtsimeheks oli, mille kohta ka kena jutt veel järele on jäänud: Hansu perenaene saatnud tüdruku aida juurde leiva jahu tooma, jäänud aga ise kodusse leiba kastma. Kuid tüdruk jäänud kauaks ära. Perenaese ootamine olnud väljakannatamata. Ta läinud aida juutde tüdrukud taga otsima, kuid leidnud tüdruku aidast, käsi pidi villakorvis kinni olevat. Tüdrukul tulnud himu peotäit villu varastada, kuid jäänud käsipidi villade külge kinni, nii et lahti pääsemine võimata olnud. Perenaene tapelnud tüdrukuga kurjaste, et ta niisuguse mõtte pääle oli läinud, otsinud siis Hansu ülesse, see võtnud oma suure sala raamatu, kus seitse Moosese õpetust sees olnud, lugenud säält natukese aega ja selle järel pääsenud tüdruk villavakast lahti.
Veel teine jutt Hansu tegevusest Masa talus: Hansu poisile varastadud raha ära. poisi kahetsenud, et ta omast rahast ilma jäänud ja kaebanud seda oma peremehele. Peremees ähvardanud kurjaste ja ütelnud, et kui see raha mitte enne kolme päeva tagasi toodud ei peaks olema, siis peavad rahavargal käes üleni kärna minema. Nii siis: teisel päeval leitud raha poisi voodi ette toodud olevat. Need jutus käisivad käest kätte ja suust suhu, kodust kaugele ning igal pool räägiti Masa Hansu tarkusest. Hans saigi nii siis targaks arstiks ja kuulsaks nõiaks. Pärast ostis Kaarli vallast kaks suurt Kuninga talu ja nii hakati ostjad Kuninga Hansuks ja veel hiljem Kuninga vana Hansuks kutsuma.
Kuninga talus elad algas alles Hansu pää tegevus. Siin ta juhatas kõigile veergusi kätte, oli kõige haiguste parandajaks, arstis ka sõnadega nikastuse haigusi, tundis kaevu soone kohti, kus juures ta kaevu asemete kätte näitajaks sai. Pea ühtegi puudust ei teatud ilmas olevat, mida Kuninga vana Hans ei oleks oskanud parandada. Nii teati jutustada, et Hans seda kõik oma Seitsme Moosese raamatu abil mõistvad korda saata. Nii ulatas Hansu kuulsus ligisale ja kaugele. Võib vast küll oletada, et väha mõnda päeva oleks mööda läinud, kui Hansu juures Kuninga talus ei oleks käinud. Ja kõigile teadis Hans ikka midagi ütelda: kust kohast ta haiguse oli saanud, kuida ta jälle terveks saavad, ehk kust kohalt ta oma raha või varanduse, niis varastadud ülesse leidvad. Nii käisivad siis abi otsijad ligidalt ja kaugelt. Isegi ka Läti maa elanikud ei puudunud abiotsijate kirjas. Hans elas veel a. 1889.
Mitu aastat pääle Kuninga vana Hansu surma käisvad veel abi otsijad Kuninga talus. Nüüd neile katsus veel Hansu noorem poeg Johann ise eeskaval abi anda, kuid sellest ei tulnud midagi välja. Isa vaim ei elanud enam pojas edasi.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 33547
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 23.09.2018
Lisatud 23.09.2018 21:35
Viimati muudetud 23.09.2018 21:36
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 15
Säilik
Pala