Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 142, 532/3 (2)
Täisviide ERA II 142, 532/3 (2) < Helme khk., Kirikuküla, Mangu t. – Heino Kirt < Ado Karelson, s. 1882 (1937)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:142LK1:532LK2:533Pala:2
Kogumisaasta(d) 1937
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Ado Karelson Viljandimaa, Helme, Kirikuküla, Mangu t.
1882
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Heino Kirt
Teksti sisu
Objekti liik linnamägi, loss
Tegelased isik, nõid/ravija
Muud märksõnad ehitusohver, sõda
Žanr muist
Jututüüp Helme lossi müüritud sisse Anni-nimeline tüdruk ning müürid olnud võitmatud. Üks naine siiski rääkis saladuse vaenlasele välja ja loss langes
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Helme loss
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana küla Helme
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Helme
Tekst
Helme lossi ehitamine ja selle saladus. Vanasti, kui ehitatud Helme loss, ei olnud see mitte püsinud. Töö, mis päeval tehtud, lõhutud öösel jälle maha. meistrid läinud siis targalt nõu küsima. Tark õpetanud, et tuleb müürida sisse mõni naine, siis müür püsivat ja olevat vaenlastele niikaua võitmatu, kuni vaenlane sissemüüritud naine nime teada ei saa.
Kohe läinud meistrid vastavat naist otsima. Teel tulnud neile vastu keegi Anne nimeline noor neiu. Temalt küstud, kas ta ei tahaks Helme lossi võtmeid kanda, mida ka naine lubanud. Siis võetud ta kinni ja müüritud müürisse, kuhu ta lõpuks surnud.
Loss saanud aga valmis ja olnud võitmatu vaenlasile. Küll katsunud mitmed sõjaväed võita lossi äkiliste rünnakutega, kuid asjata. Lossi piiranud salapärane hall udu müür, millest läbi tungida olnud võimatu. Korra piiranud jälle lossi vaenlaste sõjavägi. Kuid kõik pääletormamised olnud asjata. Sääl tulnud keegi naine allikale vett tooma. Kohe nabitud ta sõdurite poolt kinni ja lubatud surmata, kui ta ei ütlevat sissemüüritud naine nime. Naine rumalakene oli surmahirmus ütelnud ära, et sissemüüritud naise nimi on Ann. Kohe kadunud udu ja vaenlased võitnud kerge vaevaga lossi, ning lõhkunud selle varemeteks, milledena nad praegu seisavad. Sissemüüritud neiu kants on praegu alles ja rahva suu tunneb teda Anne kandsina. Kohelt, kus neiu suu olnud, kasvab nüüd müürist välja paju.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 33455
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 20.09.2018
Lisatud 20.09.2018 23:21
Viimati muudetud 20.09.2018 23:35
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 142
Säilik
Pala