Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 113, 532/4 (9)
Täisviide ERA II 113, 532/4 (9) < Saarde khk. - Jaak Sõggel < Pärnu Postimees nr. 198, 1929 (1931)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:113LK1:532LK2:534Pala:9
Kogumisaasta(d) 1929
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Jaak Sõggel Pärnumaa, Saarde
1871
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaak Sõggel
Teksti sisu
Objekti liik haud, rist
Tegelased väepealik, pulmalised
Muud märksõnad rootsi
Žanr muist
Jututüüp Rootsi kindrali haud - kivirist Vana-Karistes. Või siis kahe peigmehe tapluspaik
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Rootsi kindrali haud
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Halliste
Vana küla Vana-Kariste
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Vana-Kariste
Tekst
Saladuslik kivirist Karistes
Rootsi kindrali haud maantee ääres.
Tolle maantee ääres, mis Karistest otsejoones Hallistesse viib, seisab Vana-Kariste Vihtla talu kohal umbes meetrikõrgune kivirist.
Kohapääl, s.o. Karistes leiduvad selle risti kohta väga mitmesugused teated. Nii räägitakse, et selle risti all puhkavad Põhjasõja ajal langenud Rootsi kindral, kellel olevat kuldmõõk kaasas. Ja et haua õige asukoht olnud koguni umbes paarkümment meetrid maanteest eemal - põllul. Säält aga kaevanud rahva jutu järel, keegi kohalik elanik ta kord aastakümneid tagasi üles, ihaltates kindrali kuldmõõka omantada. Kaevanud siis risti, mille ulatus olnud maa sees poole võrra pikem kui ülal, üles ja viinud kodu, end kindral ühes kuldmõõgaga jäänud siiski leidmata. Kodu toodud rist aga osutunt õige õudseks esemeks: liikunud ööseti ning koidu ja päikese loojamineku ajal pragisenud ja praksunud otsekui põlev kuusepiirg - nii et risti kodu tooja ta tagasi viinud, kuid millegipärast mitte enam endisele kohale põllule, vaid asetanud ta umbkaudu paarikümne meetri võrra ligemale - maantee äärte.
Teine rahvajutt aga lausub järgmiselt. Kaua aegu tagasi elanud säälpool üks imeilus Eesti neiu, rikaste vanemate ainus laps, kellel olnud kaks auväärt kosilast. - Kui neiu teinud esimesega kui rikkama ja meeldivamaga pulmad, osutanud kõrvale heidetud kosilane kätte maksta. Selleks sõitnud ta pulmalistele oma väega teele vastu, ning kohtades põrganud nendega veriselt kokku. Selles "sõjas" saanud mõlemad peigmehed surma. Aga enne seda, lamades raskelt haavatutena veres, leppinud nad üksteisega siiski veel ära ja selles surma sõpruses palunud nad endid ühisesse hauda matta - võitlusplatsile, ning hauakünkale püstitada kivist raiutud rist, et see tähiseks igaveseks koha, kus kaks vihasemat vastast oma verises sõpruses kosinud ühise pruudi - surma.
Ristil on veel praegugi näha midagi trükikirja ja aastanumbri väljenduste taolist, mis aga kahjuks on niivõrd tuhmunud, et pole enam võimalik neist midagi aru saada.
Ja nii jääb tolle ritsi tõeline otstarve lõpude lõpuks ikkagi saladuslikult tumedaks.
Lisaandmed
Tekstimärkus Sisestas Salle Kajak 2006, redigeeris Mare Kalda [arh/kivi/raha]
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 32972
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 11.09.2018
Lisatud 20.06.2012 17:57
Viimati muudetud 11.09.2018 22:56
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 113
Säilik
Pala