Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 234, 329/32 (1)
Täisviide ERA II 234, 329/332 (1) < Karksi khk. ja v., Leeka t. - Julius Kosenkranius < Leena Kosenkranius, s. 1881 (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:234LK1:329LK2:332Pala:1
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Leena Kosenkranius Viljandimaa, Karksi, Karksi v., Leeka t.
Viljandimaa, Karksi, Karksi v., Leeka t.
s. 1881
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Julius Kosenkranius snd. 1923; Vändra Reaalkooli õpilane
Teksti sisu
Objekti liik koobas, soo/raba, pelgupaik
Tegelased loom/lind/kala
Žanr muist, andm, aj
Jututüüp Rubina soos oldud peidus sõjaajal. Paosaunad. Soos palju loomi. Hunte kardetud. Kuid veel rohkem kardetud Suur-Korillat
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Rubina soo
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Karksi
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Karksi vald
Tekst
Karksis asuva Rubina soo kohta räägib rahvas Karksis järgmist: Rubina soo ääres leidub praegu palju urkaid ja auke, mis on liivakivi kihis. Soo äär on natuke kõrgem soo pinnast. Rubina sood ümbritseb suur mets. Nende aukude ja urgaste kohta räägitakse järgmist: Arvatavasti Põhjasõja ajul olevat inimesed endid peitnud soo äärtel asuvatesse koobastesse sõjamöllu ja röövlite eest. Kohalikus keeles kutsutakse neid urkaid paosaunadeks. Soos leidub veel praegu mingisuguseid ehitiste jäänuseid, milliseid kaevatakse praegu välja koos turbaga. Rahvas räägib, et soo peal olevat vanasti, arvatavasti ka Põhjasõja aegu, olnud suur puust sild, mis oli olnud salateeks teisele poole sood. Soo ääres olevat veel vanasti olnud onne, mille jäänuseid veel praegugi välja kaevatakse. Rahvas räägib, et vanasti kord olevat elanud Karksis asuva Rubina soos imelik loom, keda ümbruskonnas rahvas kutsunud Suur-Korillaks. See Suur-Korilla olevat olnud lõvi moodi suur loom. Ta olevat ära jooksnud Tartust ja asunud elama Rubina soosse. Et Rubina soos palju marju olevat leidunud, siis oli see koht ka tuntud marjulistele. Soos olevat kasvanud õige rohkesti jõhvikaid, murakaid ja mustikaid. Marjulised olevat aga üksinda kartnud soos liikuda, sest kardeti soos asuvat Suur-Korrilat. Peale selle olevat Rubina soos rikas olnud vanasti loomadest. Seal soos, nagu räägitakse, olevat elanud kõiksuguseid loomi, nagu ilveseid, põtru, hunte, karusid, rebaseid jne. Hunte ja karusid marjulised Rubina soos olevat eemale tõrjunud vikati kõlistamisega. Hundid ja karud olevat kartnud Rubina siis vikati kõlinat. Kord näljaajal ja talvel külmaga olevat hundid soost välja tulnud ümbruskonda röövretki korraldama, kus olid ära röövinud palju loomi ja inimeste käest olevat hundid isegi ühe lapse ära röövinud. Iga aasta jüripäeva õhtul (Aprillis) tulevat soovaim ennast inimestele näitama kassina, mis pidada tähendama head õnne.
Rubina siis olevat vanasti asunud sild. Silla jäänuseid olevat välja kaevatud ja need palgid olevat olnud nii terved ja tugevad, et neist olevat ehitatud isegi veel maju ja tehtud laudu.
Lisaandmed
Sisu kommentaar ka Helme khk
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 32933
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 10.09.2018
Lisatud 20.06.2012 17:57
Viimati muudetud 10.09.2018 21:25
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 234
Säilik
Pala