Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM II 109, 112/3 (14)
Täisviide RKM II 109, 112/3 (14) < Halliste khk., Abja-Paluoja ?- Mats Laarman < Mats Laarman (1961)
Viite osad Kogu:RKM IIKöide:109LK1:112LK2:113Pala:14
Kogumisaasta(d) 1961
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Mats Laarman Pärnumaa, Halliste, Abja-Paluoja
1873
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Mats Laarman
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased nõid/ravija
Muud märksõnad nõidus
Žanr andm, uk, biogr
Jututüüp Saate talu Tummi-Kärt olnud nõid ja kurja silmaga
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Saate talu
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Halliste
Vana küla Ereste?
Vana talu Saate
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Ereste?
Tekst
Saate Tummi-Kärt.
Kärt ja tema tumm mees elasid Saate talu alatares. Kärdust on mulle mitu inimest mõndagi rääkinud ja kindlasti ka seda tõendanud temast, et ta mitte üksi nõiduse tükke ei sooritanud, vaid et temal ka kuri silm olnud, mille vaade, kui ta seda soovinud, teisele inimesele kahju võinud sünnitada.
Ani Jaak olnud Saatel sulaseks. Millegipärast löönud Jaak kord Kärdu lehma piitsaga. Seda näinud aga Kärt ja saatnud poisile ühe kurja pilgu. Sellestsamast pilgust saadik löönud Jaagule hirmus valu rindu. Poiss vaevlenud selle valu käes mitu päeva ennegu ta jälle ära kadunud ja tervis jälle paranenud.
Lapsi hoitud hoolega selle eest, et nad Kärdu silma alla ei satuks ja keelati, et nad temale mingit pahandust ei sünnitaks.
Kärt pidas kahte-kolme lehma ja need annud kangesti rammusat ja rohkesti piima, kuna talu lehmad vähese piimaanniga olnud ja Kärdu nõiduse tõttu tihti põdesid. Kärdu lehmadest saadud või olnud kangesti juba vastikult kollast värvi. Seda tõendas mulle ka mu isa. Tema kui koolmeistri kohuseks oli toimetada külas ristimise talitusi. Nõnda käinud ta ka Kärdu lapsi ristimas. Enne ristimise talitust antud temale muidugi, nagu see tavaline kombe, einet. Või olnud, nagu juba öeldud, haruldaselt kollakas ja kui ta noaga taldrikult võid võtnud, jäänud sinna just kui verine jälg järele. Isa muidugi nõidust ega kurja silma ei uskunud, aga ta tõendas mulle, et Kärdu kohta levitatud jutud sedavõrd teda olla mõjutanud, et ta palagi temale toodud einest suust alla ei saanud.
Seda peeti aga kindlaks tõsiasjaks, et Kärt öösiti küla lautades käinud oma tempusi tegemas, ta püganud lammastelt mõne tordi villu ja viinud oma kodu, ? sellega pannud ta küla lammaste villakasvu kinni. Küla lehmadelt katsunud ta oma topsikusse mõne sortsu piima ja annud selle oma lehmile. Sellest tõusnudki tema lehmade piimaand võõraste lehmade piimakao arvel.
Igatahes Kärdu kui nõia kuulsus oli külainimeste keskel kindla tõekspidamise omandanud.
Lisaandmed
Tekstimärkus Sisestas Eva-Kait Kärblane 2007, kontrollis Mare Kõiva 2007 [ns]
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 32894
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 09.09.2018
Lisatud 09.09.2018 21:48
Viimati muudetud 09.09.2018 22:17
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM II 109
Säilik
Pala