Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM II 109, 102/4 (10)
Täisviide RKM II 109, 102/4 (10) < Halliste khk., Abja-Paluoja - Mats Laarman < Mats Laarman (1961)
Viite osad Kogu:RKM IIKöide:109LK1:102LK2:104Pala:10
Kogumisaasta(d) 1961
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Mats Laarman Pärnumaa, Halliste, Abja-Paluoja
1873
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Mats Laarman
Teksti sisu
Tegelased isik, nõid/ravija
Žanr andm, j, biogr
Jututüüp Hans Z Kuninga külast?, kes oli tark mees ja seepärast nõiaks peetud
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kuninga küla
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Paistu
Vana küla Kuninga
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Kuninga
Tekst
Vana Kuninga-Hans.
Hans oli sündinud sajandi algul ja pidanud enne Kuningale asumist kõrtsimehe ametit naabruskülas. Et ta taibukas ja terane mees oli, siis oskas ta nii mõnegi keerulise küsimuse lahendada, mis temale teiste silmis nõidumise oskuse omistasid. Hans, tundes, et nõia oreool temale mitmetpidi tulusaks osutas, ei teinud sellest saladust, et ta tõepoolest mitmesuguseid salasõnu tunneb, mis tal võimaldab kaotatud või varastatud esemeid üles leida ja et ta ka mitmesuguseid haigusi, mille vastu arstirohud võimetud, arstida suudab jne. Nõnda siis ustigi ja kardeti Hanssu kui nõida, eriti kui ta aeda ümbruses õige mitmel korral näidata oli suutand oma võimeid. Kuid aeg oli siiski juba 1888 a. niikaugele edasi nihkunud, et Kuninga-Hanssu kui nõida peaasjalikult kaugemas riigis tunti ja et tema kuulsus lähedal õige kähku kahanes. Eriti noorsugu naeris nõia ja nõiduse üle.
Kord oli Hans poiste seltsis postitee jaoks kevadepoolsel talvel Õisu metsa Linnu mäest kruusa kohale vedamas. Mõned reisid käidud, läinud Kuninga mehe Kutsiku kõrtsi juure lõunat võtma, jättes hobused kõrtsi ette heinu krõbistama. Poisid tahtnud labidad ja kangid ka kõrtsi eesruumi kaasa võtta, kuid Hans keelanud seda teha, öeldes, et tema omandust keegi puudutada ei tihka, sest kui keegi labida või teise asja näppaks, paneks ta säharduse inimese oma hammaste vahel näpatud eseme tagasi tooma. Hansu ähvardust juhtunud kuulma üks vana vigurimees Hans Z., kes parajasti ka kõrtsi ees viibinud, ja tal härganud tuline soov katset teha kui kange see Hansu nõiasõna õige on. Kohe selle järele kui Hans oma meestega kõrtsi eesruumi sisenenud (selle ruumi aknad käisid teise külge, mitte kõrtsi ette), võtnud vigurimees Kuninga regedelt labidad, kirved ja kangi ning heitnud need rehealuse otsas asuvasse väljakäigu kohta. Selle järel läinud ka tema kõrtsituppa.
Kui nüüd peale einevõtmist mehed välja tulevad ja näevad, et reed riistadest lagedaks tehtud, tahavad asja kohe kõrtsimehele teatada ja nõuda, et see aitaks röövi avastada, kuid vana Hans ei lase seda sündida, ta ütleb: "Olge päris tasa, mitte üks sõna sellest vargusest lausada. Küll ma panen selle kelmi nõnda oigama, et tal kuskil rahu ei ole, enne kui ta varguse jälle siia kõrtsi juure tagasi toob."
Vanas eas kõneles see vigurimees Hans Z. mulle seda lugu ja tähendas, et ka temal esialgu pisut kõhe olnud mõeldes, et vast on siiski mõni niisugune nõiasõna, mis inimese oigama paneb ja temale rahu ei anna, ennegu ta asjad jälle tagasi viib. "No kust ma need esemed siis kätte oleks saanud! Aga midagi ei olnud."
Lisaandmed
Tekstimärkus Sisestas Eva-Kait Kärblane 2007, kontrollis Mare Kõiva 2007 [ns]
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 32891
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 09.09.2018
Lisatud 09.09.2018 21:48
Viimati muudetud 09.09.2018 21:57
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM II 109
Säilik
Pala