Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide G. Blumberg, Quellen und Realien, 91/2
Täisviide G. Blumberg, Quellen und Realien, lk. 91—92.
Viite osad Kogu:Köide:LK1:LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 1869
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Juhan Baumann Virumaa, Kadrina, Udriku k.
Teksti sisu
Objekti liik järv
Tegelased loom/lind/kala, hiid
Žanr muist
Jututüüp Kalevipoeg läbib hobust otsides Peipsi järve; Vanapagan müüb oma ema Kalevipojale hobuseks.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Peipsi järv
Vana maakond Virumaa
Kihelkond Iisaku
Uus maakond Ida-Viru maakond
Tekst
[Kalevipoeg põrgu väravas]
Valjad pihus, läks K[alevi]p[oeg] omale hobust otsima. Ta läks Peipse järvest läbi ja vesi tahtis üle saapasääre sisse tulla. K[alevi]p[oeg] ütles: „Ära hakka meest narrima!“
Kurat müütas oma tütre hobuseks. K[alevi]p[oeg] lõi käega seila peale ja ütles: „See on nõrk, see ei või mind kanda.“ Siis müütas kurat oma poja hobuseks. Ja kui K[alevi]p[oeg] oma käe hobuse seila peale pani, nägi ta, et see teda kanda ei võinud. Siis andis kurat oma ema ja tegi teda valgeks hobuseks. K[alevi]p[oeg] katsus käega ja ütles:
„See kannab küll, see on tugev.“ Tuhatnelja viis kuradi ema teda kaugemale, ja K[alevi]p[oeg] ei võind teda kinni pidada. Siis ütles heal taevast: „Ristipoeg, ristipoeg, löö käsi tamme!“ Tamm juurtega pihus. Siis läks kuradi ema tuhatnelja põrgu poole. Heal ülevelt andis K[alevi]p[ojale] nõu käsi piita lüüa. Hobune jooksis jalgade vahelt läbi ja K[alevi]p[oeg] jäi põrgu ukse taha, tamm pihus.
Redigeeritud tekst
[Kalevipoeg põrgu väravas]
Valjad pihus, läks Kalevipoeg omale hobust otsima. Ta läks Peipse järvest läbi ja vesi tahtis üle saapasääre sisse tulla. Kalevipoeg ütles: „Ära hakka meest narrima!“
Kurat müütas oma tütre hobuseks. Kalevipoeg lõi käega seila peale ja ütles: „See on nõrk, see ei või mind kanda.“ Siis müütas kurat oma poja hobuseks. Ja kui Kalevipoeg oma käe hobuse seila peale pani, nägi ta, et see teda kanda ei võinud. Siis andis kurat oma ema ja tegi teda valgeks hobuseks. Kalevipoeg katsus käega ja ütles:
„See kannab küll, see on tugev.“ Tuhatnelja viis kuradi ema teda kaugemale, ja Kalevipoeg ei võind teda kinni pidada. Siis ütles heal taevast: „Ristipoeg, ristipoeg, löö käsi tamme!“ Tamm juurtega pihus. Siis läks kuradi ema tuhatnelja põrgu poole. Heal ülevelt andis K[alevi]p[ojale] nõu käsi piita lüüa. Hobune jooksis jalgade vahelt läbi ja Kalevipoeg jäi põrgu ukse taha, tamm pihus.
Lisaandmed
Kirjandus Trükitud: "Muistendid Kalevipojast"
Sisu kommentaar Kp; Vp
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 31574
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 07.05.2018
Lisatud 07.05.2018 15:37
Viimati muudetud 13.08.2018 15:42
Andmed Kivikeses
Säiliku viide
Säilik
Pala