Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide EKmS 8° 2, 701/3
Täisviide EKmS 8° 2, 701/3 < Laiuse khk., Jõgeva v., Ellakvere k. — M. Kolluk (1879)
Viite osad Kogu:EKmS 8°Köide:2LK1:701LK2:703Pala:
Kogumisaasta(d) 1879
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
M. Kolluk
Pala kogumiskoht Tartumaa, Laiuse, Jõgeva v., Ellakvere k.
Teksti sisu
Objekti liik allikas, kaev
Muud märksõnad ravimine
Žanr muist, uk
Jututüüp Laiuse mäel justkui Kalevipoja kaev, Siniallikas, kirjeldus; lehm pulliga allikasse; allika mõõtmisest; rookimine toob kaasa vihma; Siniallikal silmi pesemas; Pedja kaldal aukudega kivi/püha altar, kuhu veevaimudele ohverdati; loetleb lähedalolevaid matmiskohti, mägesid
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus ohvrikivi/püha altar
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Laiuse
Vana küla Ellakvere
Täpsem asukoht Pedja jõe kaldal
Uus maakond Jõgeva maakond
Uus küla Ellakvere
Koht 2
Objekti nimetus Siniallikas
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Laiuse
Vana küla Laiuse
Uus maakond Jõgeva maakond
Uus küla Laiuse
Redigeeritud tekst
Laiuse mäe peal näitab minu meelest nagu kokkulangenud ja täisuhutud Kalevipoja kaev olema, heake lai, madal, mätline ja vesine org, keskpaik on sile ja samblaga kaetud. Olgu kevade vesi kõrgem, sammal keskpaigas seisab ikke vee peal.
Kord läinud lehm pulliga allikasse ja vajunud põhja. Pandud siis väike pada pika nööri otsa, kivi patta, ja lastud allikasse, aga ei põhja all ühtigi. Aga sest ei ole veel küll, et ta sügavus teadmata on.
Ükskord põuasel suvel olevat kolm leske naist Viljandimaalt Siniallikat rookimas käinud. Selle järele hakanud vihma sadama, nii et jõed tõusnuvad. Kui sadu õige liiale läinud, maetud allikas kinni, siis jäänud sadu ka üle. Nõnna rääkis mulle üks vana taadike, ütles ennast ka samblahunnikut näinud allika jeare peal. Peavad veel meiegi ajal mõned noored neiud seal vahest silmi pesema, jo nad seda ikke tervise või ilu pärast teevad, sest muidu puhastamise pärast ei oleks just tarvis sinna minna pesema.
Niisama on ka üks püha altar Pedja jõe kaldas Ellakvere küla kohal. See on üks auguline ja kortsuline raudkivi nagu kärg, jalga kolm igapidi suur. Selle peale olevat veevaimudelle lihavärsket ohvriks viidud. Et nüüd jumalateenistuse paigad ligi olid, siis ei võinud matmisepaigad ka mitte kaugel olla. Need on: Kalmu mägi, Kabelimägi, Kalmu lepik, Palu mägi, Ulja mägi, Aru heinamaa mägi, Mädasopi mägi, Kruusamägi, Koosamägi, Marjamägi, Meara mägi, Lehmamägi, Titemägi, Kitserautaja kaev, Püha jäätmaa, Raba taga.

Lisaandmed
Kirjandus "Muistendid Kalevipojast"
Sisu kommentaar Kp
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 31443
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 18.04.2018
Lisatud 18.04.2018 15:12
Viimati muudetud 18.04.2018 15:13
Andmed Kivikeses
Säiliku viide EKmS 8° 2
Säilik ERA-13312-51903-86876
Pala ERA-18107-54743-12826