Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H III 19, 507/10
Täisviide H III 19, 507/10 < Halliste khk., Kaarli v. – Jaak P. Sõggel (1871)
Viite osad Kogu:H IIIKöide:19LK1:507LK2:510Pala:
Kogumisaasta(d) 1871
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. P. Sõggel
Pala päritolukoht Pärnumaa, Halliste, Kaarli v.
Teksti sisu
Objekti liik mõis, talu
Muud märksõnad perekonnanimi
Žanr andm
Jututüüp Nimede panek mõisas inimese soovi või mõisniku tahtmise järgi; Torimu talu Ilusad; Lombak, Silmik, Mees, Tisler, Puussepp; vanade eesnimede loend
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Torimu talu
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Halliste
Vana vald Kaarli
Vana küla Sammaste
Vana talu Torimu
Tekst
Vanad nimed ja sõimunimed-
a. vanad nimed.
Nagu meie esivanemad kõneleda teavad, ei olnud vanal ajal Eesti isa- ega emadel kellegil kahde nime. Keik olivad ühe ainuma nime all ja seda kutsuti „päris nimeks“, mida ka nüüd nii sama viisi alles hüütakse, kuna nüüd „prii“, „sugu“, ehk „väär“ nimi juure on tulnud. Et see selge on, et omal ajal Eesti isad ja emad ühe nime all olnud, seda juttustavad kõik vanemad rahva kirjad, juttud ja ka ajalugu, mida sellel ajal kiriku raamatude sisse on ülesse tähentadud.
Sell ajal kui päris, väär ehk prii nimi keigidele juurte antud, kutsunud mõisa herra keik valla peremehed, sulased, popsid ja ka poisid, kelledele päris vanemaid enam ei olnud, - oma juurte mõisa, sest, et mõisa herra käes valla kohdu pidamine ja kir- (p 508) jutus seisis. Siis küskis mõisa herra kokku tulnud inimeste käest, missugust nime keegi tahdis ja tähentas seda siis selle järel, kuida keegi nimetanud oli mõisa raamatusse sisse. – Kuida ka arvata nimetanud herra isi mõnele nime, üks kõik kas ta nime saajale meeldis ehk mitte; sest seda oli ka tarvis, muidu oleks paljud ühe ainuma nime alla kirjutada lasknud ja nii ei oleks sellest nime lisamisest mingid kasu olnud.
Nagu vana rahvas kõneleda teab, läinud üks peremees mõisa herra juurte ja palunud omale ilusad nime. Mõisa herra ütelnud: „Saagu siis sulle ka „Ilus“ nimeks.“ Ja praegu on alles see nimeline perekond Halliste kihelkonnas, Kaarli vallas, Torimu talus; et neist küll arusid palju välja on läinud, ning seega tõisi „Ilusid“ juurte tulnud. Ka see praegune perekond teab seda, et see tõsi on olnud. – Nii läinud üks tõine mees herra (p. 509) juurte nime paluma, et ta tõisest jalast vähe lompanud, siis nimetanud herra juba kaugelt, ilma et mees veel küsida oleks saanud, - sinu nimi olgu „Lombak“. – Nenda saanud siis palju nimesid inimeste oma moodi, haiguse ja mõne muu viguri pärast, nii kuida naad keegi sell korral endid üles näitanud olivad. Üks ühe silmaga mees saanud omale nime „Silmik“. Nii saanud üks vana tüdruk, kes alati meest omale oli himustanud, aga sell ajal ikka alles sellest hilma oli, - omale „Mees“ nimeks. Keegi tisler sai „Tisler“ ja puumeister „Puussepp“ omale nimeks j.n.e. j.n.e. –
Veel siis mõned korjatud vanad nimed, mida siia ülesse tähentame: Pinnu =m. – Pinnuwe = m. – Pai = n. – Teowiilus = m. – Teopista = m. – Teopistus = n. – Tiina = n. – Toora = n. – Illa = m. – Hilja = n. – Küllsatu = (?). – Küllewene = (?). – Külmesus = m. – Küdere = (?). – Küsune = n. – Kunne = n. – Kristjaan = m. – (p.510) Midri = m. – Ollimas = (?). – Ollimie = n. – Ristiina = n. – Risti = n. – Rõemu = n.
Tähentus: rahva nimesid on küll väha saada, aga siiski tahame niipalju kui neid saame ülesse kirjutada ja Peeterburgi saata.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 30183
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 24.11.2017
Lisatud 24.11.2017 19:17
Viimati muudetud 04.12.2017 15:33
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H III 19
Säilik ERA-10355-48017-87602
Pala ERA-17327-71140-38239